De TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) bestaat uit een groep voorstanders van een 'vleesheffing'. TAPP vroeg marktonderzoeker DVJ Insights om het draagvlak voor een vleesheffing in Nederland, Duitsland en Frankrijk te peilen. Uit de peiling blijkt dat met name de Nederlanders hier wel wat voor voelen. Zo'n 63% zegt best één euro meer te willen betalen per kilo vlees als daarmee onder andere het milieu en de boer geholpen worden.

Volgens de onderzoekers wordt dit percentage met name ondersteund door VVD- en CDA-kiezers die met respectievelijk 71% en 67% vóór stemden. Met bijna 80% voelt een nog grotere meerderheid er iets voor om juist groenten, fruit, aardappelen en vleesvervangers goedkoper te maken.

Of de vleestaks er daadwerkelijk gaat komen is maar de vraag. Landbouwminister Carola Schouten liet afgelopen zomer al weten het onderwerp niet uit de weg te gaan, maar dat dit niet meer vóór de Tweede Kamerverkiezingen doorgang vindt.

Duitsland en Frankrijk
Het onderzoek focuste zich niet alleen op Nederland. Ook respondenten uit Frankrijk en Duitsland werd om hun mening gevraagd. Een kleine meerderheid in alle landen samen voelt wat voor een eventuele vleestaks, zo'n 55%. Een derde van de deelnemers staat neutraal tegenover de plannen en 12% is tegen een vleestaks. In totaal deden er 1.558 deelnemers uit de 3 genoemde landen mee aan het onderzoek, 513 uit Nederland, 514 uit Duitsland en 531 uit Frankrijk.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.
Dit artikel afdrukken