Je ziet wel dat jongeren wat minder waardering tonen dan ouderen. De sector moet dan ook blijven werken aan het behoud van maatschappelijk draagvlak.'Terecht'
Staatssecretaris Sharon Dijksma is blij met de uitkomst van het onderzoek. Op Boerderij zegt ze: "Uit dit onderzoek blijkt opnieuw dat de Nederlander positief aankijkt tegen de rol die de agrarische ondernemer speelt in onze samenleving. Terecht. Je ziet wel dat jongeren wat minder waardering tonen dan ouderen. De sector moet dan ook blijven werken aan het behoud van maatschappelijk draagvlak."
Landbouw
Voor de landbouwsector blijkt de waardering te stijgen naarmate de respondenten er beter mee bekend zijn, bijvoorbeeld doordat zij in een agrarisch gebied wonen of gewoond hebben. Je ziet wel dat jongeren wat minder waardering tonen dan ouderen. De sector moet dan ook blijven werken aan het behoud van maatschappelijk draagvlak.
Ouderen blijken de sector een hoger rapportcijfer te geven dan jongeren. Zij kennen de sector over het algemeen ook beter. TNS Nipo concludeert: "De agrarische sector wordt positief gewaardeerd door het goede functioneren van de sector en er is waardering voor het harde werken. Kritiekpunten betreffen te weinig aandacht voor milieu en dierenwelzijn."
Het aantal respondenten dat negatief of zeer negatief denkt over de landbouw kwam uit op 6%. Bij de vorige meting was dat nog 4%, meldt Boerderij.

Het aantal respondenten dat negatief of zeer negatief denkt over de landbouw kwam uit op 6%. Bij de vorige meting was dat nog 4%Visserij
De visserijsector is wat minder bekend. Acht op de 10 Nederlanders zijn niet zo bekend met de sector. Als rapportcijfer krijgt de sector een 6,9. Van degenen die de sector goed kennen krijgt de sector een 7,4. De meeste kennis deden mensen op de media.
Ook bij de visserijsector weten ouderen er meer van en waarderen ze de sector hoger dan jongeren. De visserij heeft een positief beeld als voedselbron voor de samenleving, en krijgt kritiek vanuit zorgen om overbevissing, constateert TNS Nipo.
Fotocredits: Boer wil gaan melken en haalt koeien binnen, Pierre Schwaller
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ha Henric op 6. Ik dacht zomaar niet dat je deze vraag stelt uit naïviteit. Toch ga ik er voor deze keer even op in. Iedere veehouder die de integriteit van zijn dieren meent te moeten aantasten om minder ‘last’ van hun natuurlijk gedrag te hebben door hoorngroei geen kans te geven heeft – alleen al uit dit oogpunt – geen respect voor zijn vee. Het weghalen der kalveren om hechting te voorkomen is een tweede respectloze daad. Het nooit blootstellen aan direct daglicht, door ze nooit in het land te laten vanwege levenslange opsluiting, is een derde respectloze daad. Het maar blijven opvoeren der melkproductie tot krankzinnige hoogten is een vierde. En ik ken er nog een paar. Zo gaat het bij 95 % van de bedrijven.
Als alleen economische motieven de leidraad vormen gaat dit ten koste van de samenhang en welbevinden van dier, mens en milieu. Het merendeel der boeren – wereldwijd – opereert als pure uitbuiters. Veler excuus is dat het hen ‘werd opgedrongen’. Door ‘de veranderde markt’, ‘concurrentie’, ‘kan niet anders’, ‘je moet wel mee’ en meer bekende smoezen om het geweten te sussen. Dat wereldje deugt niet Henric. Gelukkig hebben bloemetjes – ook in Wurvershouf – geen bewustzijn. Daar kan je met een rein geweten alles mee doen.
#9 )Henric, Dat de melkveehouderij een economische activiteit is begrijp ik goed, en aldus geleid wordt ook . Maar dat mag toch op gegeven moment niet meer ten koste van dieren welzijn gaan? (En van ziekten) Ik ben zelf ooit 9 jaar filiaalhouder van een drogisterij geweest . en ben ook zoon van een kleine ondernemer.
Je stelt:
"Het bezwaar tegen het niet meer buiten komen van koeien snap ik overigens wel, de beheersing van ziekten laat ik persoonlijk graag aan de boer over." Je snapt het wel, maar als dit de overhand krijgt vind ik dat een erg slechte ontwikkeling.... en je laat het aan de boer over? Dat is makkelijk ja, Jij bent toch ook op de hoogte van al de ziekte uitbraken de laatste jaren? Daar moeten m.i. COLLECTIEF maatregelen voor genomen worden, met handhaafbare regels.
Bovendien: Wat ik er van weet inmiddels, is dat het belang van Melkdrinken sterk is overschat.
Jan, melkveehouderij is een economische activiteit, geen hobby. Dan is het toch logisch dat bedrijven met een economische blik geleid worden? Daar kun je toch geen bezwaar tegen hebben?
Het bezwaar tegen het niet meer buiten komen van koeien snap ik overigens wel, de beheersing van ziekten laat ik persoonlijk graag aan de boer over.
# 2: Henric, Ik reageerde al, maar zie mijn reactie niet terug , dus nog maar een keer: Jij zou toch moeten snappen waar ik op doel ? Zo gaan we, Ga ik, niet met beesten om . Inmiddels zijn er gelukkig anderen, die me begrijpen. Dat hele Megastallen gedoe zou m.i. verboden moeten worden... De beesten komen nooit meer buiten, krijgen misvormde lijven....en ziekten zijn veel kansrijker op deze manier. Verder maakt men mij niet wijs , dat dit Het wereld voedselprobleem op deze manier zou moeten oplossen. Voor 80 % lijkt mij deze manier van koeien houden te berusten op Poen, graaien wat je graaien kan.. en op Egocentrisme .
Kritiekpunten als megastallen, grootschaligheid, massaproductie en intensieve veeteelt worden vakkundig weggemoffeld in de conclusie van dit toch al vrij weinig zeggende onderzoekje.
Zoals overigens eerder ook reeds bleek in de megastallendiscussie, en dat nog los van het moratorium op megastallen waar onze 2e Kamer alweer 4 jaar terug voor stemde.
Evenmin wordt vermeld dat het percentage dat een (zeer) negatief beeld heeft van "de" "agrarische" ondernemer van 2013 op 2015 gestegen is van 4 naar 6 %: een toename van 50%.
Akkerbouw en veehouderij lijken op één "landbouw"hoop te zijn gegooid.
Op vergelijkbare wijze presteerde de verpakkingsindustrie het te doen voorkomen alsof wij als enige land in Europa geen statiegeld meer zouden wensen.
Het ís maar hoe je de vraag stelt.
Het zou daarom zeer interessant zijn om de vragenlijst van dit TNS-onderzoekje te kunnen bekijken.