In gesprek met HBO's Bill Maher zei de bekende Amerikaanse arts en academicus David Katz vrijwel hetzelfde. Win-win scenario's bestaan niet meer. We kunnen mensen niet in een bunker houden. We hebben wel loose-loose scenario's. In het ene scenario (ouderen en te dikke, zieke mensen weghouden bij gezonde) zullen er minder doden vallen dan in het andere.

De Zweedse arts-epidemioloog Johan Giesecke legde de Britse interviewer Richard Bartlett uit dat de publieksvriendelijke Zweedse Coronamaatregelen nu misschien voor wat meer doden zorgen dan de strenge lockdowns in andere landen, maar zodra die hun lockdown versoepelen komen ze weer in de buurt van Zweden, voorspelt Giesecke. Wat de samenleving moet doen? Zeker stellen dat genoeg mensen in ziekenhuizen kunnen worden opvangen als dat nuttig is voor de patiënt. Maar verder is er niets aan zo'n virus te doen omdat het uiteindelijk toch overal komt. Die boodschap was vrijwel identiek aan de argumentatie van Kluytmans.

Drie artsen zijn inmiddels zover dat ze het hardop zeggen: er zullen wat meer mensen wat eerder moeten sterven, want geen exit is geen oplossing. Zorg gewoon voor extra bedden en houdt de zwakkeren uit de buurt van mensen die het virus aankunnen. De 60-min en gezonde mensensamenleving is begonnen. De politiek moet het nu gaan uitleggen. Maggie de Block, arts en federaal minister van Volksgezondheid in België heeft er duidelijk nog grote moeite mee. De Zweed Giesecke vertelt dat het allemaal niet overdreven moet worden. Ouderen sterven enkele maanden eerder als Covid-19 hen raakt en door die exit zullen het er nog wat meer zijn. Individueel is het een drama, maar het blijven een paar maanden op een toch al bijna van nature voltooid leven.

Bekijk de video's met de uitspraken van de bovengenoemde artsen hieronder.


Dit artikel afdrukken