De Visser sprak met het RIVM en internist-endocrinoloog Robin Peeters, hoofd van het schildkliercentrum in het Rotterdamse Erasmus MC. Zij vrezen dat de populariteit van het stoppen met brood kan zorgen voor jodiumtekorten.

Peeters zegt: Dat te veel brood ziek maakt, is nooit bewezen. Dat te weinig brood, via een jodiumtekort, ziek kan maken is wél duidelijk en daarvoor moet nodig meer aandacht komen.

Sinds jaar en dag suppleert de Westerse voedingsmiddelenindustrie jodium via het zout in brood. Wie stopt met brood eten, mist die bron van jodium en loopt het risico op schildklierproblemen en zelfs op wat dommere babies, schrijft De Visser.

Wie geen brood meer eet, moet best moeite doen om voldoende jodium binnen te krijgen. De Visser: Zes boterhammen per dag volstaan om aan de benodigde 150 microgram te komen. Vier mag ook, met wat vis, melk en eieren erbij. Maar wie brood helemaal van het menu schrapt, moet alles van elders halen, en dat blijkt uiterst lastig, zegt Janneke Verkaik van het centrum voeding, preventie en zorg (RIVM). Op de website van het Voedingscentrum staat het jodium-alternatief voor de zes boterhammen: een kilo kaas of veertien glazen melk of acht eieren.

Maar is er dan geen jodiumsupplement voor mensen die bang voor brood zijn?

Naschrift (zondag 24 mei, 22:30h): Arts en reumatoloog Richard Verheesen, die zich al lang geleden kritisch toonde over het oplopende jodiumtekort, schijft in reactie #16 dat we na moeten denken over nieuwe media om jodium toe te voegen aan ons menu. Uit onze voeding halen we het onvoldoende, zodat suppletie nodig is. Water is wat hem betreft een medium om over na te denken. Ook zou het gebruik van jodium-zout in andere producten (chips, crackers) dan alleen brood moeten worden overwogen.

Fotocredits: Bread, Peter Werkman
Dit artikel afdrukken