Peeters zegt: Dat te veel brood ziek maakt, is nooit bewezen. Dat te weinig brood, via een jodiumtekort, ziek kan maken is wél duidelijk en daarvoor moet nodig meer aandacht komen.
Sinds jaar en dag suppleert de Westerse voedingsmiddelenindustrie jodium via het zout in brood. Wie stopt met brood eten, mist die bron van jodium en loopt het risico op schildklierproblemen en zelfs op wat dommere babies, schrijft De Visser.
Wie geen brood meer eet, moet best moeite doen om voldoende jodium binnen te krijgen. De Visser: Zes boterhammen per dag volstaan om aan de benodigde 150 microgram te komen. Vier mag ook, met wat vis, melk en eieren erbij. Maar wie brood helemaal van het menu schrapt, moet alles van elders halen, en dat blijkt uiterst lastig, zegt Janneke Verkaik van het centrum voeding, preventie en zorg (RIVM). Op de website van het Voedingscentrum staat het jodium-alternatief voor de zes boterhammen: een kilo kaas of veertien glazen melk of acht eieren.
Maar is er dan geen jodiumsupplement voor mensen die bang voor brood zijn?
Naschrift (zondag 24 mei, 22:30h): Arts en reumatoloog Richard Verheesen, die zich al lang geleden kritisch toonde over het oplopende jodiumtekort, schijft in reactie #16 dat we na moeten denken over nieuwe media om jodium toe te voegen aan ons menu. Uit onze voeding halen we het onvoldoende, zodat suppletie nodig is. Water is wat hem betreft een medium om over na te denken. Ook zou het gebruik van jodium-zout in andere producten (chips, crackers) dan alleen brood moeten worden overwogen.
Fotocredits: Bread, Peter Werkman
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja, die anti-gluten-/coeliakiehype heeft natuurlijk een keerzijde.
Dan maar "zee"voedsel met als toegift nanoplastics, chemische residuen en nucleaire straling van oa. Fukushima.
Zeewier is al te koop bij de Jumbo en AH. Gisteren zag ik het als chuko wakame liggen bij de Albert Heijn to Go. "Hip beyond belief" staat er op de verpakking. Zou me niets verbazen als zeewier trendy gaat worden. Zeewier voor de jodium behoefte, dan heb je geen brood meer nodig.
P.s.: zelf eet ik sinds een jaar chuko wakame tussen de middag op brood. Even wennen, dan lekker, op een gegeven moment ga je er naar verlangen.
Dick #2,
De oplossing wordt gezocht in industriële of gemaksproducten, zoals brood. Zeewier eten we niet, zeg je.
Maar wat nu als er iets creatiever mee wordt omgegaan? Er bestaat al zoiets als kelp noodles, een vervanger voor pasta. Eigenlijk nauwelijks bewerkt ook nog. Zou het denkbaar zijn dat er meer van dergelijke producten 'ontwikkeld' worden? Dat dit in de schappen van de 'gewone' super verschijnt?
Nederland at ooit ook geen pasta, nu is het een vast onderdeel op het menu van vele huishoudens. Vermicelli is meen ik zelfs een Nederlandse uitvinding. Dus waarom dit soort producten niet?
Veronica #33, wees er maar niet bang voor, het zal niet gebeuren.
Zorgelijk vind ik het in het naschrift genoemde voorstel om jodium in het water te doen. Hopelijk vindt dit geen doorgang want i.t.t. wat #10 Martijn beweert hebben die 400.000 mensen met hypothyreoidie vaak nog wel schildklierfunctie, alleen niet voldoende. Extra jodium (zeker boven de ADH) is voor hen een risico omdat daardoor de boel nog verder ontregelt. De dosering via drinkwater per individu is natte vingerwerk.
Daarnaast lijkt het me, gezien het feit dat er voortdurend nieuwe inzichten ontstaan, ook zeer onverstandig om aan drinkwater (waar niemand zich aan kan onttrekken) zaken toe te voegen, waarbij de burger het proefkonijn is. Om van de keuzevrijheid van de burger nog maar te zwijgen. In de jaren zeventig is er enorm verzet geweest tegen de invoering van fluoridering van het drinkwater, en terecht. Chloreren van drinkwater komt tegenwoordig niet of nauwelijks meer voor omdat men het drinkwater zo onbelast mogelijk wil houden.