Het nieuws drupte vandaag via verschillende media binnen. Een kort berichtje in het Franse agrarische dagblad "Les Marchés - hebdo" vormde de aftrap van het spannende vervolgverhaal. Daar werd melding gemaakt van 57 ton 'illegaal' schapenvlees in de koelcellen van Spanghero. Dit vlees was al in februari gevonden door de Franse Direction des Services Vétérinaires ('de veterinaire inspectie'), toen die in het kader van het paardenvleesschandaal invallen deed bij het Zuid-Franse Spanghero.

Het vlees, afkomstig van Britse schapen, is door middel van een mechanisch proces van de botten geschraapt (separatorvlees). Het zou zich helemaal niet op het vasteland van Europa mogen bevinden, want er is een EU verordening die verbiedt dat op die manier verkregen vlees van runderen, schapen en geiten in Europa geïmporteerd wordt uit landen waar BSE is vastgesteld, zoals Groot-Brittannië.

"Opnieuw is Spanghero bedrogen door zijn leverancier. Spanghero zal hiervoor niet veroordeeld worden. Dit vlees had eenvoudigweg nooit Groot-Brittannië mogen verlaten. Het is niet onze schuld." zegt Spanghero-topman Barthélémy Aguerre in Le Figaro. verklaarde Spanghero te zijn bedrogen door Draap,

Vanaf het eerste moment wijst Spanghero met een beschuldigende vinger naar Draap Trading, het bedrijf van de Nederlandse handelaar Jan Faasen die mogelijk het meesterbrein is achter veel van de omkatfraudes. Ook dit verdachte schapenvlees zou via een moeilijk te traceren rondreis via vele etappes bij Spanghero terecht gekomen zijn. Voor Spanghero is het simpel: Draap heeft het (diepgevroren) vlees geleverd, met een factuur voor 'gemalen lamsvlees' en etiketten 'ontzenuwd lamsvlees'.

De Franse autoriteiten weten nog niet of het vlees op de markt is gekomen en of er sprake is van een risico voor de volksgezondheid. Het was bedoeld voor merguez, pittige (lams)worstjes. De Franse staatssecretaris van Landbouw wil uit voorzorg alle producten terughalen die met het vlees gemaakt zijn. Het Franse onderzoek richt zich in eerste instantie op het illegale karakter van de import van dit vlees in Frankrijk.

Fotocredits: Merguez, uitsnede, isobrown
Dit artikel afdrukken