Vanuit de Volkskrant van vanmorgen zet dr. FranS, in het dagelijks leven professor in de humane voedingsleer in Wageningen, zijn strijd tegen dr. FranK voort. Zijn boek is een 'krachtig geluid tegen dokter Frank', kopt de krant.

Afgelopen week voerden we hier al een woeste en deels speculatieve discussie over de doctorenstrijd. Ja, zo moet het heten want FranS en FranK zijn beiden gepromoveerd, maar alleen FranK, internist en vasculair geneeskundige, is een echte dokter.
Omdat de voorpubliciteit rond FranS' boek wordt omgegeven met veel tromgeroffel tegen hem, wil FranK graag weten wat er nu precies in het boek van FranS staat. Het wordt volgende week vrijdag pas gepresenteerd. In de Volkskrant van vanmorgen wordt dr. FranS geïnterviewd door Ellen de Visser. Zij blijkt hem te kunnen verleiden tot wat meer precieze informatie over zijn bezwaren tegen dr. FranK. Klik hier voor pagina 1 en pagina 2 van het interview.

Volgens dr. FranS leidt het dieet van dr. FranK tot gebrek aan belangrijke voedingsbestanddelen, zoals vitamine B en C, calcium en vezels. Om dat te compenseren moeten ze aan de voedingssupplementen en dat vindt FranS geen oplossing als je die doodgewoon uit goeie voeding had kunnen halen. Daarnaast ziet FranS een gevaar voor diabetespatienten. Teveel eiwitten belasten hun nieren teveel. Tot slot is zijn bezwaar dat FranK geen rem zet op dierlijk eiwit. Dat kan leiden tot cholesterol-verhogingen.

We belden dr. FranK vanmiddag met de vraag of hij het interview had gelezen en of hij van deze bezwaren terughad. Hij herhaalde dat hij met belangstelling naar het boek uitziet maar het nog niet van de uitgever of dr. FranS had mogen ontvangen. "Maar", zei hij, "als dit de kern van de argumenten tegen mijn aanpak is, dan is het wel een heel zielig eitje, na al het mediagekakel dat zijn boekverkopen kennelijk moet stimuleren. Ik kan ook in het interview nog steeds geen wetenschappelijk bewijzen vinden. De argumenten van Prof. Kok zijn niet alleen misleidend, maar maken mensen met suikerziekte ook nog eens ten onrechte ongerust. Dat is jammer. Misschien is hij een beetje van de leg. Ik wacht nog even op het echte ei van Kok [het boek, red.]. Als hij daarin zijn punten ook niet overtuigend blijkt te onderbouwen, vind ik dat niet best."foto: dr. Frans offerde zichzelf op en at een maand lang junkfood en bewoog weinig. Hij kwam 2 kilo aan en kreeg die er met zijn methode snel weer af.

Dr. FranK gaat dr. FranS' boek tijdens de paasdagen lezen. Hij vertelde ons van dr. FranS te hebben vernomen dat hij het eerdere stuk over FranS en FranK hier heeft gelezen, maar verdwaalde in de niet terzake kundige reacties. Daarom heeft dr. FranS besloten in die draad niet meer te reageren. Dr. FranS blijkt wel open te staan voor debat. dr. FranK vroeg me daarom of foodlog.nl in de week na de Pasen, als alle mogelijk nog verstopte eieren boven water zijn, een Debat zou willen openen voor uitsluitend reageerders die zich professioneel met voeding en gezondheid bezighouden. Het gekissebis over de aanpak van obesitas en de onzekerheid die het mensen oplevert moet eens opgelost worden in een constructief gesprek over een aanpak die resultaat oplevert.

We zeiden dat toe. Komende week gaan we de kenners op het gebied van voeding en gezondheid uitnodigen om zich op te maken voor het grote dr. Frans, dr. Frank én dr. Jaap debat. De laatste schreef tenslotte een belangwekkend boek waarin een poging tot synthese van het gehele werkveld wordt gedaan en liet zich al horen in de draad over FranS & FranK.
Het Debat gaat na Pasen online.

Mogelijk zijn er professionals die we niet persoonlijk benaderen, maar wel mee willen doen. Zij zijn van harte uitgenodigd om zich te melden per mail bij redactie@foodlog.nl.

PS (toegevoegd maandag 18 april, 12:22h): "dr. Jaap", prof. Jaap Seidell van de VU, hield gisteren (zondag 17 april) een voordracht over zijn visie voor de Youth Food Movement. Hij was zo vriendelijk ons de slides daarvan te sturen:Afgelopen najaar hield hij een Rode Hoed lezing over hetzelfde onderwerp:

Jaap Seidell over betuttelen of sturen: gezonde voedingspolitiek is nodig from dickfoodlognl on Vimeo.Over die lezing ontwikkelde zich hier destijds dit draadje.


Dit artikel afdrukken