TV Oost vertoonde gisteren deze beelden:



Dr Frank schreef hier gisteren:

Afgelopen vrijdag belde ik de persvoorlichtster van Connexxion. De vervoersmaatschappij Connexxion verricht een proef met snoepautomaten in 50 van hun lijndiensten. Ze bleken op de hoogte van de verontwaardiging omtrent die snoepautomaten, maar zoveel negatieve publiciteit had hen toch wel overvallen. Want snoepautomaten staan toch overal? De plaatsing van die snackautomaten was juist bedoeld om de reis te veraangenamen, vertelde ze mij. En Connexxion onderzoekt of er ook gezonde snacks verkocht kunnen worden. Ik ben maar niet ingegaan op die gezonde snacks. Die bestaan namelijk niet. Snacken doe je niet omdat het gezond is en ook niet omdat er honger moet worden gestild. Heb je honger, dan eet je een gezonde maaltijd. En dat doe je drie maal per dag.

“Wat zijn de criteria voor een geslaagde test?” vroeg ik haar. Het belangrijkste criterium is de klanttevredenheid, begreep ik van de persvoorlichtster. Natuurlijk mag er ook geen financieel verlies worden gemaakt, maar dat spreekt voor zich.

“Hoe zit het dan met de publieke verontwaardiging? Weegt u die ook mee in deze test?” De persvoorlichtster verzekerde mij dat ook die informatie wordt meegenomen in het eindoordeel over deze test. Ze vertelde me dat Connexxion ook andere leuke, klantvriendelijke projecten heeft. Zo hebben ze op sommige lijnen bewegende beelden om reizigers te informeren en ook is er internet in bepaalde bussen. Acties die de klant tot tevredenheid zullen stemmen.

Snoepautomaten staan overal, op scholen, in sportkantines en zelfs in mijn ziekenhuis. Waarom dan zo’n bezwaar tegen de plaatsing bij Connexxion? Je kan toch overal snacks kopen? Dat is misschien wel waar, maar de beschikbaarheid van een snack is mede bepalend voor het snackgedrag . Hoe moeilijker te krijgen, of hoe minder mensen om je heen snacken, hoe minder kans dat jezelf gaat snacken . Snacks zijn niet uit te bannen, maar de beschikbaarheid, de bereikbaarheid kan je wel verminderen om zodoende het snackgedrag te ontmoedigen. Ook geldt dat hoe meer keuze, hoe meer mensen gaan eten of snacken .
Snacks en maaltijden gaan steeds meer op elkaar lijken. Nog even en de consument weet niet meer of hij een gezonde maaltijd eet of een snack. Is het nuttigen van een stuk fruit een snack? Nee, ik vind dat onderdeel van een gezond voedingspatroon. Snacken is ongezond en kost bijna net zo veel mensen levens als het verkeer in Nederland. Vandaar dat we een halt moeten toeroepen aan de snackautomaten. Of die nu staan op scholen, benzinestations, in ziekenhuizen of in het openbaar vervoer.
Dit artikel afdrukken