In tien jaar is het aantal hectaren waarop doperwten geteeld worden gehalveerd, meldt het CBS. Volgens het CBS is de afname te wijten aan de markt. "In principe is de grond voor doperwten geschikt voor tientallen andere groentesoorten. Ieder jaar besluit de boer welke groente hij gaat telen om het meest te kunnen verdienen," zegt CBS-landbouweconoom Cor Pierik op de NOS. Nederlandse boeren laten de erwten voor wat ze zijn en telen op hun grond asperges, rode bieten of uien. Doperwtjes komen daardoor meer en meer uit buitenlanden, zoals België en Frankrijk.
Je vraagt je af hoe het zit met de ware verse sperzieboon van dicht bij huis: gisteren geoogst, vandaag op ons bord. Ook daarvan nam het teeltoppervlak met 38% af. En is het waar dat de spekboon terug in de belangstelling komt?
Je vraagt je af hoe het zit met de ware verse sperzieboon van dicht bij huis: gisteren geoogst, vandaag op ons bord. Ook daarvan nam het teeltoppervlak met 38% af. En is het waar dat de spekboon terug in de belangstelling komt?
I'll rest my case Piet, je weet heel goed hoe hoog de veeproductie in Nederland is en als de hemel naar beneden komt zijn we allemaal dood. Heeft geen zin zo.
Jos, als het komende decennium de veestapel in Nederland gaat krimpen, garandeer jij dan dat er genoeg mestproductie overblijft?
Zeg Piet, nu ga je me toch niet met droge ogen vertellen dat er in het komende decennium ook maar enige kans is op te weinig mestaanvoer in dit land hè......
Jos, voor de nodige bodemvruchtbaarheid zijn Nederlandse akkerbouwers afhankelijk van de leveranties van dierlijke mest van de Nederlandse veehouders. Onafhankelijkheid is hierin geen optie. Er wordt nu ingezet op reductie van de Nederlandse veestapel met dito reductie van dierlijke mest. Hiermee is de Nederlandse akkerbouw qua leveranties van productiemiddelen, sterk afhankelijk van de Nederlandse veehouderij. En dat zou in vergelijking met jouw situatie niet gewenst moeten zijn?
Piet, we dwalen af. Als je het niet heel erg vindt ga ik hier niet en plein public haarfijn uitleggen wat ik nu precies doe, ik weet namelijk wel heel goed wat concurrentie is.
Het gaat er om dat ik producten koop, net als een autofabrikant of een restaurant of een aannemer, en dat ik daarmee iets maak waar anderen interesse in hebben. Ik gebruik daarbij ook productiemiddelen als een fabriek, machines, land. Afnemers zijn bereid mij een winst te betalen op de productie, ik heb dus een meerwaarde gecreëerd. Waarin verschilt de mate van afhankelijkheid van leveranciers en afnemers van mij nu van die van de boer?