In de Ondertussen van vrijdag 1 november vallen mij deze berichten op:

- Chili last de begin december te houden klimaattop (COP25) af. Het land kampt met rellen en politieke onrust. Slecht nieuws voor de boot met jonge Europese klimaatactivisten die al weken geleden de zeilboot naar Zuid-Amerika namen. Voor anker bij Kaapverdië (Facebook) hadden ze even bereik en hoorden ze van het nieuws. Ze besloten toch door te varen. Inmiddels heeft Spanje aangeboden de organisatie van de klimaattop over te nemen (NOS). Als ze straks weer bereik hebben, horen ze dat ze hun doel allang voorbij zijn; tenzij het toch weer een ander land wordt - het is lastig koerszetten in deze tijden. (Trouw)

- Volgens de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) zou de Afrikaanse varkenspest een kwart van de mondiale varkensstapel uit kunnen roeien (Global Meat News). Voor mensen is de ziekte niet gevaarlijk, maar voor de varkenshouderij is het "de grootste bedreiging die we ooit hebben gezien," zei OIE-president Mark Schipp (Nu.nl). Op dit moment telt de wereld ruim 767 miljoen varkens, waarvan ongeveer de helft in China. De schaarste leidt niet alleen tot mogelijke voedseltekorten en prijsstijgingen. Er kunnen ook tekorten aan medicijnen ontstaan, zoals de bloedverdunner heparine. Mensen zijn afhankelijk geworden van varkens. De ziekte lijkt ook de oceanen over te zijn gestoken in in Noord-Amerika te zijn aangeland (Global Meat News)

- Het was vandaag World Vegan Day. Al lang geen geiten-wollen-sokken-niche meer, maar big business (BNR). En dus staan de media vol diervrije recepten (Linda), vegan hotspots (Metro) en 'groene' worst uit de vleesindustrie (NRC). Overdreven? Dat vindt in ieder geval wel schapenhouder Bart Kemp. "De media geven veganisten onevenredig veel aandacht", zegt hij. Het werd meteen een krantenkop. (NRC)

Nederland kan z'n klimaatdoelen niet meer halen. Dat becijferde het PBL (Foodlog). Het kabinet neemt desondanks extra klimaatmaatregelen (Rijksoverheid). Als je dagelijkse boodschappen verkoopt, ben je dan een supermarkt of niet? (NRC) De rechter hakt 3 december de knoop door in de definitiekwestie tussen Picnic en vakbond FNV (Distrifood). Na al dit nieuws een opkikkertje nodig? Sla een voorraadje wijn in. De wijnoogst valt dit jaar 10% lager uit (De Standaard).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken