DSM heeft een nieuw procédé ontwikkeld waarmee het maken van geur- en smaakstoffen beter, sneller, natuurlijker, niet seizoensgebonden en goedkoper kan.
Een nieuw bedrijf, Isobionics Biotechnology, gaat via dit nieuwe procédé geur- en smaakstoffen op plantaardige, natuurlijke basis maken. Dat maakten DSM en het nieuwe bedrijf donderdag bekend.
Simpel uitgedrukt zijn nu karrenvrachten sinaasappelen nodig om een klein beetje citrusgeur te maken. Dat is oogstgebonden en erg duur.
Isobionics heeft slechts een sinaasappel nodig. De moleculen daaruit worden aan een bacterie gekoppeld, in een bad van water en suiker. Die bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel en leveren goedkoop zeer zuivere citrusgeur. 'We laten de beestjes voor ons het werk doen, in plaats van chemie', legde directeur Jos Schneiders van DSM Nederland uit.
bron: EVMI
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
[edited by TheFactory] naar aanleiding van http://www.foodlog.nl/comments.php?id=2700_0_1_0_C
Mensen in witte jassen moeten van ons voedsel afblijven. Wanneer de basis niet smaakt of ruikt, is het feitelijk niet lekker. Hier gaat het om smaak en in het andere artikel waar ik op reageerde gaat over het verlagen van het vet percentage..... met behoud van "dezelfde smaak", ..... door te goochelen natuurlijk.
Het eindeloos gemanipuleer omwille van hypes en/of commercie en het werkelijk stomzinnige volgen van die hypes leidt tot de macht van de mensen in witte jassen..... die geen enkel gevoel hebben met echt voedsel.
Aan dit soort ontdekkingen zitten voor mij twee kanten:
Gevoelsmatig zeg ik, hebben we dit wel nodig? Als we de seizoenen wat meer volgen, zullen producten de smaak hebben de je verwacht. Ik hoef niet geen waterige aardbeien in december.
De ander kant van de euro dicteert dat de oplossing die gevonden is om smaak te vermeerderen zonder chemisch proces wel knap is.
Het zal de basissmaak van een product niet al te veel ontlopen. In het eindproduct komt dat dus beter tot zijn recht, hoop ik maar.
Een gewone sterveling maar als eerste dan. Wat moet je hier nou op zeggen. Als je basisproducten gebruikt die nergens naar smaken, niet lekker ruiken en er niet uitzien, zal je smaak-, geur- en kleurstoffen moeten gebruiken om er nog iets van te maken.
Aangezien dit op veel gewone stervelingen van toepassing is, is er veel vraag naar bovengenoemde ingrediënten. Dat het productieproces nu wat natuurlijker wordt en wat minder chemisch is naar mijn mening dus mooi meegenomen.
Toch zouden mensen wat hogere eisen moeten stellen aan hun basisproducten, dan heb je dit soort ingrediënten niet echt nodig. En dat lijkt mij nog veel beter...