Door al in het ei het geslacht van het kuiken te bepalen, kunnen pluimveehouders de mannetjes al in een vroeg stadium uitselecteren. Daarmee is een oplossing gevonden voor het probleem van de 'eendagshaantjes', waarvan er alleen al in Nederland jaarlijks 45 miljoen vergast worden. Wereldwijd zijn dat er 3,2 miljard. In de pluimveesector hebben de mannetjes geen waarde omdat ze geen eieren leggen en door hun geringe vleesaanzet niet geschikt zijn als vleeskip. Hoe om te gaan met de overbodige eendagshaantjes is al jaren een maatschappelijke en ethische discussie.

Vroegtijdig uitselecteren
Eerdere pogingen om de mannetjeseieren vroegtijdig uit te selecteren, liepen op niets uit. Hormoontracering was te tijdrovend en kostbaar, genetisch ingrijpen (met een fluorescerend kwallengen) werd door de Tweede Kamer afgeschoten.

Bij de methode van In Ovo wordt met een naald een monster uit het ei genomen. Binnen 4 seconden worden de zogeheten 'biomarkers' bepaald. Wouter Bruins van In Ovo: "In meer dan 95 procent van de gevallen is de analyse juist." Het bedrijf wil dat opschroeven naar 99%. Nu de 'proof of concept' werkt, gaat In Ovo in samenwerking met het Deense Sanovo een machine bouwen waarmee het sexen snel en vooral in grote hoeveelheden kan plaatsvinden.

Besmettingsgevaar
In De Volkskrant uit pluimveeonderzoeker Ferry Leenstra (Wageningen UR) haar scepsis over de doorbraak. "Het nieuwe is dat de onderzoekers een stofje hebben gevonden waaraan ze het geslacht kunnen meten. Dat is mooi, maar hoe nauwkeurig is het? Hoe automatiseer je het? En hoe hou je het hygiënisch?" Leenstra maakt zich met name zorgen over het verspreiden van infecties als een machine gaatjes in eieren gaat prikken.

Einde overheidsbijdrage
In een Kamerbrief meldt staatssecretaris Martijn Van Dam "zeer verheugd te zijn, dat de aanzet die mijn ministerie heeft gegeven, wordt opgevolgd en dat private partijen de verdere doorontwikkeling naar de praktijk en marktintroductie zelf oppakken".
Dit artikel afdrukken