De Europese commissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis, is ook tevreden over het bereikte akkoord. Volgens hem strookt het 'met het standpunt van de nieuwe Europese Commissie dat "democratisch verkozen regeringen in belangrijke besluiten over voedsel en milieu minstens hetzelfde gewicht als wetenschappelijke adviezen moeten hebben", schrijft Vilt.
Impasse doorbroken
Het akkoord moet nog officieel door het Parlement en de lidstaten goedgekeurd worden. Met de nieuwe afspraken in de hand kunnen nationale regeringen een teeltverbod uitvaardigen op 'op politieke gronden', naast het nu al toegestane wetenschappelijk gegronde verbod. Ook krijgen regeringen betere bescherming tegen claims van producenten. Als het Parlement en de lidstaten instemmen, kan de nieuwe regelgeving aankomend voorjaar van kracht worden.
'Met het akkoord komt een eind aan de impasse over de toelating van transgene gewassen in Europa', vult Boerderij aan. Tot op heden had de Europese Commissie het laatste woord in de toelatingsdiscussies als lidstaten het niet eens werden. Nu verschuift die verantwoordelijkheid naar de lidstaten zelf.
Geen fonds voor GGO-vervuiling
Er komt geen fonds voor boeren die te maken krijgen met 'vervuiling' door ggo-gewassen. Wel moeten lidstaten die transgene teelten toestaan, 'er voor zorgen dat de teelten de grenzen met naburige lidstaten (die de teelt niet toestaan) niet kunnen overschrijden'.
Fotocredits: 'Research field, Lindsay Eyink
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja Theo, er blijven altijd addertjes onder het gras liggen, helaas.
“Met de nieuwe afspraken in de hand kunnen nationale regeringen een teeltverbod uitvaardigen op 'op politieke gronden', naast het nu al toegestane wetenschappelijk gegronde verbod”.
Een klef doekje voor het bloeden dat in de praktijk niet snel gebeuren zal. Monsanto kraait Victorie. Hoewel ze op dit moment zich de begrijpende welwillendheid tonen en de brutaliteit hebben zich zelfs niet als een GMO firma beschouwen hebben ze the time of their life.
Alle details zijn nog niet vrijgegeven, maar wel deze uitgelekte en die sluit geheel aan op mijn mening hierboven: “However, the deal does not allow countries to ban GMOs altogether, which parliament also wanted”.