"In veertig jaar tijd komt er in Nederland qua inwonersaantal de hele provincie Brabant bij," stelt Jan Latten, hoogleraar sociale demografie, in het Algemeen Dagblad. Toch is ons land 'technisch' niet vol. "Rijd maar eens door het land en je ziet al snel eindeloos lege velden waar best wel plek is om al die mensen op te vangen. Waar het om gaat is dat Nederland op dit moment totaal niet is voorbereid op deze onverwachte bevolkingsgroei. Dan hebben we het niet alleen over de woningcrisis, die alleen maar heviger wordt, maar ook over de gevolgen van immigratie, die behoorlijk onderschat worden.”

Latten reageert met zijn uitspraken op de nieuwste ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS groeit de Nederlandse bevolking de komende 10 jaar met gemiddeld 105.000 mensen per jaar, schrijft het AD. In 2060 zullen we met zo'n 20 miljoen inwoners in ons land zijn.

Latten wijst met de vinger naar de overheid. "Het is te gek voor woorden dat er nul fatsoenlijke overheidsplannen op tafel liggen," zegt hij. Ruimte is er genoeg, want op dit moment is maar 7% van de grond in Nederland bedoeld voor woningen. De landbouw neemt bijna twee derde van het landoppervlak in beslag. "Wat minder landbouwgrond ten behoeve van woningbouw kan de woningbouwcrisis al voor een groot deel oplossen."

Op Twitter ziet de Brabantse melkveehouder en boerenbestuurder Jos Verstraten de bui al hangen. Nog minder boeren.


AD - Hoogleraren slaan alarm: Nederland niet klaar om 20 miljoen inwoners op te vangen
Reageer
  • Deel
Druk af