Latten reageert met zijn uitspraken op de nieuwste ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS groeit de Nederlandse bevolking de komende 10 jaar met gemiddeld 105.000 mensen per jaar, schrijft het AD. In 2060 zullen we met zo'n 20 miljoen inwoners in ons land zijn.
Latten wijst met de vinger naar de overheid. "Het is te gek voor woorden dat er nul fatsoenlijke overheidsplannen op tafel liggen," zegt hij. Ruimte is er genoeg, want op dit moment is maar 7% van de grond in Nederland bedoeld voor woningen. De landbouw neemt bijna twee derde van het landoppervlak in beslag. "Wat minder landbouwgrond ten behoeve van woningbouw kan de woningbouwcrisis al voor een groot deel oplossen."
Op Twitter ziet de Brabantse melkveehouder en boerenbestuurder Jos Verstraten de bui al hangen. Nog minder boeren.
1. We zaten er vorig jaar dus 1 miljoen(!)naast. Natte vinger prognose
— Jos Verstraten (@jos_verstraten) December 17, 2019
2. Wat betekent dit voor klimaatdoelen en stikstofuitstoot.
3. Er moeten dus nog veel boeren verdwijnen pic.twitter.com/WyBzha5GCB
#20 Jeroen: bedankt voor deze feedback.
Nee ik heb die link nu net bekeken: dat is wel een hele concrete bron van info. Ik bewaar em.
Ik was op twee krantenartikelen gevaren en kwam tot de zelfde conclusies over de verbanden die tot afname van welvaart gaan leiden als hier aangestipt.
Wat de instandhouding van de verzorging staat betreft hebben we een gemeenschappelijke zorg ontdekt: de focus op toepassen van economie en kosten alleen, dreigt de sociale motivaties voor beleid te gaan overschaduwen. Dat mag niet zo zijn, in mijn ogen althans.
Vandaar mijn pleidooi om met zn allen te kijken naar een herinrichting van ons overvolle deltaatje, om iedereen , boeren niet uitgezonderd, een plek en een redelijk bestaan te kunnen bieden met werk, recreatie en ja ook zeker de natuur die daarin nog mogelijk en haalbaar is .
Laten we de benodigde verschuivingen en aanpassingen voor "ons eige" toch vooral uit belasting (door ons allen opgebrachte middelen voor oa welzijn en gezondheid) via een sociaal beleid en zorg voor basis behoeftes van de bevolking financieren.
Daarbij moeten we volgens mij juist niet in de val te trappen om het weer , net als vroeger , door al dan niet terechte druk en regelgeving en heffingen op enkele sectoren te gaan doen.
Het is helemaal niet erg, dat we minder moeten gaan consumeren , ook niet dat we minder industrieel vlees moeten gaan produceren, ook niet dat we met z'n allen hard moeten werken en belasting betalen, maar je moet als deelnemer aan de ratrace wel het idee hebben dat er voor de gehele samenleving een gelijke investering en inspanning voor de leefomgeving en het milieu gedaan en gevraagd wordt.
Dan vallen veel controverses, die door polarisatie als gevolg van angst waar de bijl valt aan het ontstaan zijn, vanzelf weg, en wordt alles vloeibaar.
Prettige dagen gewenst.
#[#15](comment:262772) Zoals je begrijpt had ik dat er niet uitgelezen dat je op potentieel tekort duidde.
Duim voor je #[#15](comment:262772) Prettige inhoudelijk overzichtelijke post. Meer hiervan zijn welkom op Foodlog.
compliment komt ook mede denk dat ik het stukje over de verzorgingsstaat helemaal met je eens bent. Hoezo zien we dat niet aankomen? Waarom anticiperen we daar niet al beter op? De vooruitzichten zijn onhoudbaar inderdaad.
Anderzijds als je kijkt of een debat mogelijk is over de vraag: De centrale vraag bij elke behandeling of operatie is: Heeft de patiënt hier baat bij? Levert dit een bijdrage aan de kwaliteit van zijn of haar leven? Of wordt alleen maar ellende op ellende gestapeld? weet ik niet of je het louter de politiek dit kan (moet willen) toebedelen: de onheilspellend slechte kwaliteit regeerders waar we mee opgescheept zitten.
Had jij deze informatie al tot je genomen in post #3 ?: infographic uit Middellangetermijnverkenning 2022-2025 van CPB
(mocht de link niet werken: https://www.cpb.nl/middellangetermijnverkenning-2022-2025 en dan op kiezen voor infographic, het is een pdf file die dan weer opent).
Overigens komt het gebrek aan woningen/ruimte mede doordat we steeds groter zijn gaan wonen. En steeds minder mensen per woning gemiddeld. Ik woon in een jaren 30-appartement waar men tot nog niet zo heel lang geleden met 4 mensen in woonden. Ik heb er jaren alleen gewoond, net als zoveel in de straat. In de jaren 60 hadden we 8m2 per persoon gemiddeld, nu is dat 65m2 gemiddeld, een enorm verschil! Als iedereen een groot huis met een tuin wil (en dat wil ik ook wel), dan gaat dat lastig worden met 20 miljoen mensen..
Zie De Woningnoodramp-docu van Radar voor een interessante inkijk in de (geschiedenis van de) woningenmarkt.
#17 De oplossing voor onze bevolkingsdruk: wie het allemaal natuurlijker wil en buiten wil wonen, verhuis naar de buurman en zorg zo dat er geen uitbreiding van het al grote betontapijt in de randsteden meer nodig is.
Onze buren willen graag hun welvaart in stand houden:
"De Duitse economie loopt jaarlijks tientallen miljarden euro's mis door een tekort aan arbeidskrachten. Het gaat om honderdduizenden vacatures in de IT, de bouw en de zorg die ongevuld blijven. De regering gaat daarom ver buiten de landsgrenzen zoeken, en past zelfs de immigratiewet aan om wonen en werken in Duitsland aantrekkelijker te maken".
Nieuwsuur