Hartige smaakversterker
Umami of ‘heerlijk’ in het Japans is naast zout, zuur, bitter en zoet, een basissmaak. Deze ‘hartige’ smaak is aanwezig in veel Japanse voeding, zoals sushi en sojasaus. Daarnaast zit de smaakstof van nature in voedsel zoals vlees, kaas, tomaten en zeewier. Voedingsmiddelfabrikanten voegen het toe als mononatriumglutamaat (MSG) omdat het smaken kan versterken (E-nummers 620 t/m 625).
Het water loopt je in de mond
Die smaakversterkende eigenschappen zijn nu net de reden dat het proeven van umami, ouderen gezond houdt. Umami vergroot de speekselafgifte en dat maakt je eten lekkerder en dát houdt ouderen vitaler.
In Japan deed groep onderzoekers een smaakexperiment bij 44 patiënten van boven de 65 jaar. Het artikel verscheen deze maand in Flavour. De patiënten die tijdens het onderzoek het minste proefden van de umami, klaagden ook over verlies van eetlust en gewicht. Bij minder eten ligt ondervoeding op de loer, met gezondheidscomplicaties en uiteindelijk overlijden tot gevolg.
Zeewier-thee
Bij veel ouderen verslechtert de smaak, niet alleen doordat ze ouder worden maar vaak ook door (speeksel-verminderende) medicijnen. De Japanse onderzoekers denken dat een oplossing voor de slecht proevende oudere, het drinken van zeewier-thee is. De thee zorgt voor de aanmaak van speeksel die vervolgens de eetlust weer opwekt. In Nederland past een bouillonnetje vooraf cultureel misschien beter, eventueel zoutarm om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Fotocredits: ’Ensalada de Algas’, Javier Lastras
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het verhaal van die verpleegster is maar één element. Dat je daar kritiek op hebt kan ik nog snappen. Het gaat om een totaal aan negatief geformuleerde reacties die de echte inhoud vermijden. Maar ik ben blij dat je van plan bent jezelf hierin te verbeteren. Dat zal je meer waardering (van mij) opleveren.
Hier kwam ik nog een voor de leek begrijpbaar overzichtje van glutamaat als neurotransmitter tegen. Het enige achterhaalde er aan is, dat umami alleen de '5e smaak' is, tenzij die 5e smaak opgevat wordt als een smaken/geurcomplex.
En hier iets over GABA (waar ik het eerder over had) in gefermenteerde voeding: 'GABA production and release were found to occur at very high levels in lactic acid bacteria originally isolated from traditionally fermented foods, supporting the evidence that GABA-enriched foods possess health-promoting properties'
En deze over de gevaren van ongefermenteerde soja (en MSG) - en de gezondheid van gefermenteerde.
Waarbij bedacht moet worden dat ongefermenteerde (GM) soja massaal in bepaalde voeding voorkomt, en als veevoer gebruikt wordt. Heel iets anders dan het gefermenteerde kuilgras.
Ik begrijp heel goed dat ik hier velen zal irriteren Frank. Voornamelijk de velen die constant elke topic overstemmen met hun pseudo-wetenschap. Wanneer je deze mensen op een kritische manier om bewijzen gaat vragen voor hun extreme uitspraken en verdachtmakingen en geen genoegen neemt met drogredenen en vage websites waarop een of andere zelfbenoemde guru of kwakzalver zijn of haar kletspraat onderbouwt, worden sommigen hier kwaad. Dan verpest ik de sfeer, want het liefst zouden ze allemaal hier ongestoord hun vergezochte theorieën blijven spuien.
Wanneer men er met argumenten niet meer uitkomt draait men de zaken gewoon om. Dan is een negatieve houding naar wetenschap, techniek en alles wat niet natuurlijk is ineens 'positief' en elke reactie van iemand die dat allemaal enigzins wil relativeren doet dan 'afbreuk aan Foodlog'
Frank, ik ben geen chemicus en geen arts dus wanneer jij als ondersteuning van je argumenten met een verhaal komt van een verpleegster die in en paar weekendjes heeft doorgeleerd tot NAET allergiebehandelaar, Espavo allergiebehandelaar, Espavo remedies en het Espavo Advanced systeem, Quantum Touch, Matrix, Energetics, Emotie Code, kan ik niet precies aangeven waarom het bizarre MSG verhaal van deze dame niet klopt. Ik kan wel aangeven dat de bron total niet deugdelijk is. Dat is niet op de man spelen.
Dick, ik zal proberen mijn formuleringen wat milder te houden. Frank en ik zijn allebei drammers en wijken niet graag als we vinden dat we gelijk hebben.
Sorry Dick als ik zo'n rommel heb gemaakt - volgens jou. Maar de enige (genuanceerde - niet negatief geformuleerde) steek die ik bewust heb gegeven betrof een verwijzing naar Monsanto - waarover eerdere heftige discussies met Bas.
Ik heb geprobeerd de inhoud in te duiken. Het inhoudelijke antwoord daarop mis ik.
Wel komen er allerlei negatieve kreten.... wat blijft er dan nog over van FL, moet ik dan maar niet reageren?
Mag ik jullie verzoeken jullie interactie goed te bekijken, je af te vragen waarom het zo uit de hand loopt en dan zelf de rommel op te ruimen en de hut weer schoon achter te laten?
Ik vind dat ik het maar eens zo mag vragen.
De website heb ik niet naar gekeken. Het artikel klopt inhoudelijk. Ga daar maar op in met je kritiek.
Je wil het iets meer wetenschappelijk horen? Hier dan een voorbeeld over exitotoxiteit en neurotransmitters.
Het lukt je altijd om de kernpunten te vermijden: natuurlijk gefermenteerde producten zijn een gezond geheel van samenhangende stofjes, MSG is dat niet & excitotoxiteit is een erkend biochemisch verschijnsel dat kan optreden bij overbelasting of aantasting van receptoren. Chronische belasting met MSG is een aandachtspunt - zeker bij hersen- en zenuwaantastingen.
Ook heb je niet naar het verhaal uit de praktijk van Astrid geluisterd. Of denk je dat ze zit te fantaseren omdat ze geen wetenschapper is? Dat ben jij ook bepaald niet, in je voortdurende gebrek aan inhoudelijkheid en altijd op de man/vrouw spelen - dan liever Astrid, die komt meer to the point.
Persoonlijk vind ik dat je afbreuk doet aan FL met je voortdurende negativisme en oppervlakkigheid. Dat moet toch velen irriteren... en de lust laten vergaan zelf een serieuze bijdrage te leveren (maar mij krijg je niet zo ver).