Wie umami - 'hartig' - proeft, is gezonder. Dat geldt tenminste voor Japanse ouderen, schrijft de BBC.

Hartige smaakversterker
Umami of ‘heerlijk’ in het Japans is naast zout, zuur, bitter en zoet, een basissmaak. Deze ‘hartige’ smaak is aanwezig in veel Japanse voeding, zoals sushi en sojasaus. Daarnaast zit de smaakstof van nature in voedsel zoals vlees, kaas, tomaten en zeewier. Voedingsmiddelfabrikanten voegen het toe als mononatriumglutamaat (MSG) omdat het smaken kan versterken (E-nummers 620 t/m 625).

Het water loopt je in de mond
Die smaakversterkende eigenschappen zijn nu net de reden dat het proeven van umami, ouderen gezond houdt. Umami vergroot de speekselafgifte en dat maakt je eten lekkerder en dát houdt ouderen vitaler.

In Japan deed groep onderzoekers een smaakexperiment bij 44 patiënten van boven de 65 jaar. Het artikel verscheen deze maand in Flavour. De patiënten die tijdens het onderzoek het minste proefden van de umami, klaagden ook over verlies van eetlust en gewicht. Bij minder eten ligt ondervoeding op de loer, met gezondheidscomplicaties en uiteindelijk overlijden tot gevolg.

Zeewier-thee
Bij veel ouderen verslechtert de smaak, niet alleen doordat ze ouder worden maar vaak ook door (speeksel-verminderende) medicijnen. De Japanse onderzoekers denken dat een oplossing voor de slecht proevende oudere, het drinken van zeewier-thee is. De thee zorgt voor de aanmaak van speeksel die vervolgens de eetlust weer opwekt. In Nederland past een bouillonnetje vooraf cultureel misschien beter, eventueel zoutarm om een hoge bloeddruk te voorkomen.

Fotocredits: ’Ensalada de Algas’, Javier Lastras
Dit artikel afdrukken