In de media word je omver geblazen met berichten over alweer een voedingsmiddel of ingrediënt dat kanker zou veroorzaken of zou helpen voorkomen. Maar hoe zit het als je de diagnose al hebt gekregen en je vanwege behandelingen niks meer lekker vindt of moeite hebt met eten? The Royal Marsden, een wereldwijd toonaangevend kankercentrum in Londen, bracht onder leiding van dr. Clare Shaw het kookboek The Royal Marsden Cancer Cookbook uit. Het is immers belangrijk dat kankerpatiënten blijven eten.

Chemotherapie
Chemotherapie bederft je smaak. Patiënten vinden zelfs hun favoriete voedsel niet meer lekker. Ook zorgen behandelingen voor een zere en droge mond - en keel - doordat ze de slijmvliezen beschadigen. Om die reden krijg je ontstekingen en zweren, orale mucostitis genaamd. Dit leidt tot pijn en slikproblemen. De juiste voeding kan helpen om het probleem te verzachten.

Soep
Een gebruikelijke remedie waar veel patiënten voor kiezen, is soep eten. Soep is vloeibaar en glijdt makkelijk naar binnen. Maar volgens dr. Shaw is dat uiteindelijk geen goede oplossing, zegt ze op BBC News Health. Soep bevat over het algemeen weinig energie en eiwitten. Dit wordt een probleem als soep als maaltijdvervanger wordt gegeten. Patiënten krijgen dan niet voldoende nutriënten binnen. Nutriënten die hard nodig zijn om het lichaam te helpen de ziekte te bestrijden, en te herstellen van chemotherapie. Daarom raadt Shaw patiënten aan om dan voedingsrijke soep en energierijk voedsel te eten.

Recepten van Nigella Lawson, Mary Berry en Prue Leith
Tips en recepten kunnen kankerpatiënten helpen om moeilijkheden met eten op te lossen.
Soep bevat over het algemeen weinig energie en eiwitten. Dit wordt een probleem als soep als maaltijdvervanger wordt gegeten
Zo blijkt het aanpassen van een recept door er een vleugje tabasco of chilipoeder aan toe te voegen te helpen gerechten weer 'lekker’ te vinden.
Het boek beperkt zich niet tot recepten alleen. Er staan ook gezondheidsadviezen in over welk voedsel verteerbaar is en welke voedingsmiddelen bijdragen aan de juiste balans van voedingsstoffen. Hoe ga je om met een droge mond, veranderende smaak en misselijkheid? The Royal Marsden Cancer Cookbook beantwoordt ook dat soort vragen.
Beroemde chefs zoals Mary Berry, Nigella Lawson en Prue Leith hebben speciaal voor het kookboek recepten geschreven. De helft van de opbrengst gaat naar The Royal Marsden Cancer Charity.

Dr. Shaw’s advies is om flexibel te blijven met je maaltijden. En om vooral te eten wat en wanneer je kunt.

Fotocredits: ‘homemade meal’ dbgg1979
Dit artikel afdrukken