In vervolg op het stikstofdebat in Ede in het Worldfoodcenter (begin juli), organiseerde dagblad De Gelderlander vandaag een wat tumultueus verlopen debat.

De line-up: boerenvoorman Bart Kemp, voorzitter van MOB Johan Vollenbroek, NIOO-KNAW-directeur Louise Vet, de Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA), het jonge Statenlid Antoon Kanis (D66) en melkveehouder Herman Bakhuis namens boerenorganisatie LTO. Het debat is hier terug te lezen en (deels) kijken.

Drie stellingen stonden centraal:
1. Boerenwoede is begrijpelijk
2. Huidige problemen stikstof en landbouw zijn de schuld van de overheid
3. We kunnen hier samen uit komen. De boerensector heeft een gouden toekomst.

Uit de tweets en post op het liveblog valt te lezen dat de deelnemers aan het debat weliswaar aan hetzelfde gesprek deelnamen, maar dat het voornamelijk een gesprek tussen doven was. Boeren en beleidsmakers konden het niet eens worden. De emoties liepen af en toe dan ook hoog op.

Om 18.15 stonden de meeste trekkers al weer keurig op een rijtje klaar om naar huis te rijden. Op naar het volgende bedrijf, want de boeren zijn er nog lang niet klaar mee.

Vandaag besloot de provincie Friesland het nieuwste stikstofbeleid van de Haagse overheid op te schorten; het kabinet reageert geërgerd. Het ziet ernaar uit dat Nederland langzaam stikt in een bestuurlijke chaos.

We ontvingen een App van een kenner van de Haagse circuits. Hij schreef dat zijn tekstje natuurlijk fictief was, maar dat het niet ondenkbaar zou zijn dat Hans de Boer van VNO-NCW (de Nederlandse werkgevers) het volgende bericht heeft verstuurd aan onze premier Mark:

"Zeg Mark, wat gaan we doen met die boeren? Het kan toch niet zo zijn dat die met dikke trekkers overal in het land de provincies en Den Haag op slot zetten? Wij betalen NL."

Mark zou hebben geantwoord: "Je hebt gelijk Hans, ik ben er al mee bezig."

Deze humor komt voort uit de manier waarop Rutte III stilzwijgend en lekker handig het stikstofvraagstuk oplost: de industrie mag boeren laten verdwijnen door hun stikstofemissies op te kopen en verder zijn gang gaan. Dan kost het stikstofvraagstuk de overheid niets. De boeren, van keurig netjes tot activistisch, hebben dat spel inmiddels door en vormen daarom een front tegen de regering.

CDA-gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland maakt vermoedelijk duidelijk hoe het er voor de Nederlandse boer uit gaat zien: "minder hard rijden en bij boeren die dat vrijwillig willen uitstoot weghalen." Nederland blijft polderen, maar wie als boer weg wil, kan maar beter zo snel mogelijk zijn uitkoop verzilveren.
Dit artikel afdrukken