Eten letterlijk onder de loep genomen, dan zit je al gauw bij de salmonella en consorten op schoot. Even een citaat bij de mosselen:
Mosselen filtreren tijdens hun maaltijd fytoplankton, kleine algen, uit het water. Capylobacters, salmonella's en virussen komen ook mee en worden geconcentreerd in de kieuwen. Eet je ze rauw - en dat doen meer mensen dan je denkt - dan kom je in de problemen: buikpijn en diarree.
De plaatjes bij de bacteriën en virussen zijn even kleurrijk en smakelijk als die van de ingrediënten van de recepten. Ook de protozoën in de waterkers zien er schitterend uit. Rauwe waterkers is een bron van 'gevaar' met deze beessies, die bacteriën eten, maar niet allemaal. De Legionella-bacterie is bijvoorbeeld sterker. Verstoppen die zich in de protozoën, dan heb je een microbiologisch Paard van Troje in huis, want desinfecterende middelen bereiken de zo verstopte bacteriën niet. Laat al deze informatie de pret niet bederven. Het recept voor soep van courgette en rauwe waterkers is smakelijk: Neem ca 250 gram kleine courgette mét schil, goed afgepoetst, 1 eetlepel extra vierge olijfolie, 85 gram preiwit in reepjes, 1 liter zelfgetrokken magere runderbouillon, 1 bosjes waterkers, gewassen en uitgelekt, zout en zwarte peperkorrels.
De kleine courgettes krijg je meestal in Turske of Marokkaanse winkels en op biologische markten en natuurvoedingswinkels, waar je ook de waterkers kunt krijgen.
De gemiddelde foodlogger kan hiervan zelf soep maken. Wie dat niet kan, meer smakelijke typisch-Florine Boucher-recepten wil, of meer wil weten over de gevaren van ons eten:
De Dood in de Pot?, Rijkelt Beumer en Florine Boucher, uitgeverij Pereboom, ISBN 978 90 77 455 432.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Heeft iemand dit boek nog liggen ik zou het graag overnemen
mail maar naar
foodlogboek@mailinator.com
Chalias: juist ja.
Niets om je ongerust over te maken.
Maar zoals vaak gezegd: "shit happens". Is dat een reden om geen rauwe zeevruchten te eten?
Hebben mossels kieuwen? Dus dat gelt dus ook voor oesters? En die zitten dus vol enge ziektekiemen. Ik twijfel daar toch ernstig aan.
Ik ben een groot liefhebber van die rauwe beesten.Daarom, als we in Frankrijk zijn gaan vaak naar Nancy. Daar heb je niet ver van het station een enorm restaurant met enorme kroonluchters, Excelsior genaamd. Vrijdag en zaterdag zit het daar werkelijk sramp en stamp vol met marktkooplieden en soortgelijke types. Die verorberen grote schalen met allerlei rauwe, op een paar na, zeebeesten die op ijsgruis liggen. De schalen vomen boven elkaar een soort pyramide. Een fantastisch gezicht zo'n restaurant vol met lauter fruit de mer etende markante types.
Als die dieren zo'n gevaar zouden vormen zou dat restaurant niet in de weekends zo stampvol zitten. O ja onze zoon had hier als twaalfjarige zijn outcomming in het eten van rauwe mossels en oesters. Hij leeft nog steeds.
Volgens de link in dit stuk worden er in NL ieder jaar honderden mensen blind door trichinose.
Dat kan toch niet kloppen?
Mariek toch!
Hier in Brussel eten we heel het jaar door rauwe mosselen. Nooit PSP of wat dan ook gehad. De weinige voedselvergiftigingen die ik ooit opgelopen heb(voor een zeeproductenliefhebber zoals ik), kwamen van kip.