Donald Trump trekt de Amerikaanse financiële steun aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in, nadat hij daar 7 april al mee dreigde. Volgens de Amerikaanse president heeft de organisatie foute informatie verspreid over het coronavirus, de crisis onderschat en China onvoldoende kritisch benaderd.

Washington stelt een evaluatie in die kijkt naar de rol van de WHO bij “het mismanagement en het verdoezelen van de verspreiding van het coronavirus”. De organisatie heeft volgens Trump de plicht om volledige verantwoording af te leggen naar zijn hoofdsponsor, zijnde de VS. Jaarlijks draagt de VS $400 tot 500 miljoen bij aan het budget van de WHO. Deze bijdrage is goed voor bijna 15% van de totale begroting.

Trump grijpt terug naar het oordeel van de WHO over de reisbeperkingen die de VS in januari instelde voor vluchten vanuit China. “Gelukkig was ik niet overtuigd en heb ik de reizen uit China opgeschort waarmee ik talloze levens heb gered. Duizenden mensen zouden zijn gestorven”, aldus de president die vindt dat hij de allerbeste crisismanager van de wereld is. Met zijn daad stelt de president zijn relaties met andere landen in de wereld op het spel op een moment dat internationale coördinatie van het grootste belang is. Als het ene land maatregelen neemt die niet sporen met die in een ander land, vergroot dat de risico's op het voortwoekeren van SARS-CoV-2 en de terugkeer van de longziekte Covid-19 in vervolggolven. Azië kampt inmiddels met nieuwe besmettingen die afkomstig zijn uit westerse landen (waaronder de VS) die de crisis aanmerkelijk minder succesvol blijken te kunnen beheersen.

New York Times - Coronavirus Updates: Trump Halts U.S. Funding of World Health Organization
Reageer
  • Deel
Druk af