De Amerikaanse arts David Ludwig had op het congres Arts & Voeding op 16 juni geen goed woord over voor het eetpatroon met veel koolhydraten en weinig vet, zoals het Voedingscentrum voorschrijft. Hij hield een pleidooi voor een voedingspatroon met volvette producten en zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten.
Op het 6e congres Arts & Voeding was de Amerikaanse hoogleraar Voedingsleer en Kindergeneeskunde David Ludwig de keynote spreker. Hij stelde zijn publiek de vraag: Which comes first: overeating or obesity? Oftewel: eten we teveel waardoor we dik worden, of gaan we teveel eten omdat we dik zijn?
'Eat less, move more' werkt niet
Ludwig haalt de traditionele gedachte over calorieën onderuit. “De oude theorie”, legt hij uit, “gaat ervan uit dat je vetcellen aanmaakt als je calorie-inname hoger is dan je calorie-verbruik. Omdat vet meer energie levert dan koolhydraten geven voedingsrichtlijnen vanaf de jaren ’80 het advies om minder vet te eten en meer koolhydraten. Maar in die tijd is de hoeveelheid mensen met obesitas enorm toegenomen. Dat wil niet zeggen dat het direct met elkaar te maken heeft, maar het is wel opmerkelijk.”
Ludwig benadrukt de verschillen tussen oude en bestaande voedingsrichtlijnen, nieuwe onderzoeken en de praktijk. In zijn boek Always Hungry, in het Nederlands vertaald als Altijd trek?, vertelt hij dat hij in zijn praktijk als arts veel mensen zag die zeiden zich aan het vetarme dieet te houden, maar toch nauwelijks gewicht verloren. Daarnaast verschenen er een aantal grote meta-analyses (waaronder deze) waaruit bleek dat een vetarm dieet niet effectiever was dan andere diëten.
Alternatief model
Ludwig komt met een nieuwe verklaring van obesitas: als je eenmaal vetcellen hebt, zetten die aan tot eten. Hij legt uit: “Insuline in je bloedbaan vertelt je lichaam om vet op te slaan. Door te veel koolhydraten te eten, krijg je een teveel aan insuline, waardoor vetcellen de calorieën uit het bloed opnemen en het lichaam niet meer bij de brandstoffen kan. Hierdoor krijg je snel weer zin in iets lekkers. Vetten uit voeding zijn een veel betere brandstof dan koolhydraten, want daardoor stijgt het insulinegehalte niet. Als er te weinig vetcellen in de bloedbaan zijn, word je hongerig en vertraagt je stofwisseling. Hierdoor val je niet verder af.”
Niet alle koolhydraten hebben hetzelfde effect. Vooral de geraffineerde koolhydraten en zetmeel verhogen het insuline in het bloed snel. De glycemische index (GI) of de glycemische lading (GL) zijn belangrijk om naar te kijken. “Producten met een hoge GI of GL verhogen insuline snel. Bovendien stijgt de hoeveelheid epinefrine bij een hoge glycemische lading, wat mensen aanzet tot meer eten.”
Ludwigs advies: eet minder koolhydraten en meer vet. Alle koolhydraten laten staan is ook niet nodig: let vooral op de glycemische lading van koolhydraatrijke producten. Geraffineerde koolhydraten, aardappelproducten en toegevoegde suikers zijn producten met een (te) hoge GL. Met een onvervalst Amerikaans accent noemt hij ons volkorenbrood een prima bron van goede koolhydraten, net als andere producten met minimaal bewerkte granen, fruit, bonen en zuivel. “Eet niet minder, eet beter”, zegt Ludwig.
Steeds meer organisaties stoppen met voorschrijven van het koolhydraatrijke dieet en omarmen vet. De stichting Voeding Leeft leert mensen met diabetes in het programma ‘Keer diabetes om’ om Low Carb, High Fat (LCHF) te eten. Ook het nieuwe Food First Network dat op 16 oktober van start gaat, kiest deze manier van eten als basis. De artsen in de zaal lijken overtuigd.
Dit artikel afdrukken
'Eat less, move more' werkt niet
Ludwig haalt de traditionele gedachte over calorieën onderuit. “De oude theorie”, legt hij uit, “gaat ervan uit dat je vetcellen aanmaakt als je calorie-inname hoger is dan je calorie-verbruik. Omdat vet meer energie levert dan koolhydraten geven voedingsrichtlijnen vanaf de jaren ’80 het advies om minder vet te eten en meer koolhydraten. Maar in die tijd is de hoeveelheid mensen met obesitas enorm toegenomen. Dat wil niet zeggen dat het direct met elkaar te maken heeft, maar het is wel opmerkelijk.”
Als er te weinig vetcellen in de bloedbaan zijn, word je hongerig en vertraagt je stofwisseling. Hierdoor val je niet verder afWel op dieet, maar niet afvallen
Ludwig benadrukt de verschillen tussen oude en bestaande voedingsrichtlijnen, nieuwe onderzoeken en de praktijk. In zijn boek Always Hungry, in het Nederlands vertaald als Altijd trek?, vertelt hij dat hij in zijn praktijk als arts veel mensen zag die zeiden zich aan het vetarme dieet te houden, maar toch nauwelijks gewicht verloren. Daarnaast verschenen er een aantal grote meta-analyses (waaronder deze) waaruit bleek dat een vetarm dieet niet effectiever was dan andere diëten.
Alternatief model
Ludwig komt met een nieuwe verklaring van obesitas: als je eenmaal vetcellen hebt, zetten die aan tot eten. Hij legt uit: “Insuline in je bloedbaan vertelt je lichaam om vet op te slaan. Door te veel koolhydraten te eten, krijg je een teveel aan insuline, waardoor vetcellen de calorieën uit het bloed opnemen en het lichaam niet meer bij de brandstoffen kan. Hierdoor krijg je snel weer zin in iets lekkers. Vetten uit voeding zijn een veel betere brandstof dan koolhydraten, want daardoor stijgt het insulinegehalte niet. Als er te weinig vetcellen in de bloedbaan zijn, word je hongerig en vertraagt je stofwisseling. Hierdoor val je niet verder af.”
Niet alle koolhydraten hebben hetzelfde effect. Vooral de geraffineerde koolhydraten en zetmeel verhogen het insuline in het bloed snel. De glycemische index (GI) of de glycemische lading (GL) zijn belangrijk om naar te kijken. “Producten met een hoge GI of GL verhogen insuline snel. Bovendien stijgt de hoeveelheid epinefrine bij een hoge glycemische lading, wat mensen aanzet tot meer eten.”
Alle koolhydraten laten staan is ook niet nodig: let vooral op de glycemische lading van koolhydraatrijke productenLow carb, high fat
Ludwigs advies: eet minder koolhydraten en meer vet. Alle koolhydraten laten staan is ook niet nodig: let vooral op de glycemische lading van koolhydraatrijke producten. Geraffineerde koolhydraten, aardappelproducten en toegevoegde suikers zijn producten met een (te) hoge GL. Met een onvervalst Amerikaans accent noemt hij ons volkorenbrood een prima bron van goede koolhydraten, net als andere producten met minimaal bewerkte granen, fruit, bonen en zuivel. “Eet niet minder, eet beter”, zegt Ludwig.
Steeds meer organisaties stoppen met voorschrijven van het koolhydraatrijke dieet en omarmen vet. De stichting Voeding Leeft leert mensen met diabetes in het programma ‘Keer diabetes om’ om Low Carb, High Fat (LCHF) te eten. Ook het nieuwe Food First Network dat op 16 oktober van start gaat, kiest deze manier van eten als basis. De artsen in de zaal lijken overtuigd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is natuurlijk een rare gewaarwording. Een pro-vet pleidooi nadat vanuit Nederland scherpe en hooggeleerde oordelen werden gelanceerd tegen anti-carb en pro-verzadigd vet.
Wat moet het publiek hier van denken als artsen inderdaad zo direct boter ipv margarine gaan voorschrijven?
Dat is vet goed nieuws. Het was alleen niet de opening van het 8 uur journaal en het stond niet op de voorpagina van Nederlands grootste dagblad. Hoogste tijd voor proactiviteit om vet op de kaart te zetten. Want voor we het weten dendert er weer een onderzoek binnen dat vet in twijfel trekt. Dat is de keerzijde van onze welvarende maatschappij. We lopen het gigantische risico dat we nog eens dood gaan van leven...
Marc, mainstream media durven dat niet te brengen, zeggen niet-mainstream media. Wij laten dat graag in het midden en zijn gewoon van de rede. Wel moet ik zeggen dat het erg ingewikkeld is - en zelfs vervelend wordt - om dat iedere keer weer opnieuw uit te moeten leggen.
Hoe pro-verzadigd vet is David Ludwig?
In zijn boek valt te lezen:
“Exchanging saturated fat with low-GI carbohydrates decreased risk, but that trade-off doesn’t typically occur. When people in Western countries eat less saturated fat, they tend to have more refined starch and sugar—not fruits, beans, or nuts.” [1]
Daar is iedereen het wel mee eens toch? Veel geraffineerde koolhydraten en suiker? Niet zo slim.
“Indeed, two highly publicized reviews showed essentially no relationship between saturated fat consumption and cardiovascular disease in the general population. However, these analyses inevitably set the bar quite low.” [1]
Hier verwijst hij naar de meta-analyses Siri-Tarino uit 2010 en Chowdhury 2014, welke zo vaak genoemd worden door voorstanders van verzadigd vet. Er gaan net zoveel mensen dood. Of ze nu veel of weinig verzadigd vet eten. Dus verzadigd vet is gezond? Het grootste probleem met die studies, is dat er niet gekeken werd naar wat mensen dan inplaats van verzadigd vet aten. Zie David Ludwig's eerdere opmerking, dat was echt niet meer broccoli.
Ook schrijft hij:
“Many studies show that diets high in unsaturated fat rather than saturated fat reduce disease risk.”[1]
En:
“Of particular concern, saturated fat may also cause chronic inflammation and insulin resistance, the underlying biological events linking obesity to chronic disease. After just one meal, saturated fat adversely affected markers of inflammation in the blood, blood vessel elasticity, and insulin action compared to unsaturated fat. In animal studies, a diet high in saturated fat has been shown to activate powerful inflammatory pathways, cause inflammation of the hypothalamus (the key brain region regulating hunger and metabolism), increase insulin levels, and alter fat cell activity.” [1]
Ook schrijf hij:
“Two recent studies provide further evidence that, like carbohydrate, all fat calories are not alike. In one trial, thirty-nine adults of normal weight were overfed 750 calories a day with muffins containing either saturated fat (from palm oil) or polyunsaturated fat (sunflower oil). After seven weeks, both groups had gained about 3 pounds, as expected, but total body fat and liver fat were significantly greater in the saturated fat group, whereas lean body tissue was greater in the polyunsaturated fat group.”[1]
Tot aan:
“In the other trial, thirty-four young adults received diets that were high in either saturated (palmitic) or monounsaturated (oleic) fat during two separate three-week periods. Otherwise, the diets were the same, and neither the participants nor the researchers knew which type of fat was given first. Remarkably, participants consuming the saturated fat diet had slower metabolic rate at rest, were spontaneously less physically active, and reported higher levels of anger and hostility.” [1]
Zijn conclusie is:
“In the raging debate about saturated fats, the truth probably falls in the middle. They are neither public health enemy #1 nor a health food.” [1]
En:
“With the Always Hungry Solution, you’ll eat lots of unsaturated fats, but also saturated fats in moderate amounts. Some foods high in saturated fat—like cultured dairy products, coconut, and chocolate—can make a delicious contribution to a high-quality diet, and there is no reason to avoid them. And a dash of heavy cream with fresh berries makes a much healthier dessert than the usual sugar-laden options.” [1]
Dus is hij wel zó pro-verzadigd vet? Moeten we nu ineens wel 15En%, 20En% of nog meer verzadigd vet gaan nuttigen? Of bedoelt hij dat we gewoon gezond moeten gaan eten en dat dan een beetje verzadigd vet (10En%) geen kwaad kan?
1) Excerpt From: David Ludwig. “Always Hungry?”
Carlo, ik denk dat je gelijk hebt: de pro-/antivet discussie is een gevecht over niks. Maar het blijkt onmogelijk om dat te zeggen.