Na de vondst vorige week van 'verdachte stoffen' in een zending Jack Daniel’s Tennessee Honey whiskey in Jekaterinenburg, de hoofdstad van de Oeral, heeft de lokale voedselautoriteit alle verkopen van Jack Daniel's whiskies opgeschort en zullen de flessen van de schappen worden gehaald.

Diverse overtredingen
Volgens persbureau ITAR-TASS zijn er in de verkoopmethoden van de Amerikaanse whiskey diverse inbreuken op consumentenbescherming vastgesteld. Daarnaast voldeden de etiketten niet aan de vereisten voor retailverkoop - zo zou er geen Russische tekst op hebben gestaan en werd er ook geen informatie gegeven over de oorsprong of leeftijd van de whiskey. Het onderzoek loopt nog even door.

Verkapte boycotmiddelen niet ondenkbaar
Sterke drank valt overigens niet in de tot nu vastgestelde categorieën in de Russische boycot van EU en VS voedingsmiddelen. Dit specifieke merk lijkt niettemin toch niet aan gevolgen van een voedselveiligheidsban te kunnen ontkomen. Het is niet ondenkbaar dat Rusland tegen specifieke merken voedselveiligheidsargumenten gebruikt om zijn boycotmacht met verkapte middelen te laten voelen.
Dit artikel afdrukken