In Vlaanderen is het begonnen. De best mogelijke campagne tegen verkeerd eten. Doe het onverpakt.

- Geen pakjes, zakjes en bakjes zijn nl. niet processed en dus ongeraffineerd. Veel beter voor jezelf.
- Ze leveren veel minder afval op. Da's veel beter voor onze omgeving.
- Maar het meest overtuigend is het feit dat het veel goedkoper is. Da's veel beter voor je portemonnee.

Natuurlijk, ik verkracht het nieuws een beetje, maar de Nederlandse minister van gezondheid Ab Klink heeft wat relativering nodig. Ik ben er niet minder serieus over dan anders.

Wie afvalarm winkelt, betaalt bijna de helft minder en heeft drie keer minder afval. Dat blijkt uit een test van De Standaard. De redactie kocht in dezelfde winkel twee keer dezelfde producten: ŽŽn keer met weinig verpakkingen zoals losse groenten en fruit en ŽŽn keer met veel verpakkingen. De ene boodschappenmand leverde 181 gram verpakkingsafval op, de andere 513 gram. Voor de boodschappenmand met weinig verpakkingsafval bedroeg de prijs 20,67 euro, de andere mand kostte 33,24 euro.

"'Het gebruiksgemak en gemakzucht doen mensen grijpen naar koekjes, ontbijtgranen, drankjes die in individuele porties verpakt zijn", zegt Johan Vanerom van de Bond Beter Leefmilieu. Bij Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, zegt men dat de industrie inspanningen levert om minder en milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal te produceren. "De consument kiest nu eenmaal voor veelvuldig verpakte voedingswaren", aldus Chris Moris.(KS)


Bron: VILT
Dit artikel afdrukken