Het wereldbeeld dat je nastreeft bepaalt tot welke kant je je aangetrokken voeltSinds de publicatie van het artikel proberen wij de strijdende partijen samen te brengen en zijn we op zoek naar een gemeenschappelijke visie waar beide kanten zich achter kunnen scharen. Deze zoektocht resulteerde in de documentaire ‘The Future of Food’, die je meeneemt van de Flevopolder naar het platteland van Ghana. We hebben enkele gemeenschappelijke punten gevonden, zoals minder vleesconsumptie en ecologische intensivering. Zelfs over genetische modificatie hebben we een compromis bereikt. Tegelijkertijd beseffen we dat onze strijd en frames de ontwikkeling van de landbouw in Afrika belemmeren. Het is pijnlijk om te ontdekken dat terwijl we denken te werken aan een betere wereld, we het elders juist moeilijker maken voor mensen.
Evenzo pijnlijk is wat er buiten ‘The Future of Food’ gebeurt: een terugval. Stopthefoodfight heeft haar tweede film, Paved Paradise, uitgebracht. Deze film bekritiseert de biologische landbouw vanwege haar grotere landgebruik. De film stelt een alternatief voor: concentratie van de landbouw op zo min mogelijk grond, zodat er ruimte ontstaat voor echte natuur. De film eindigt in Costa Rica, het enige land ter wereld waar dit beleid daadwerkelijk is uitgevoerd. De reis is inspirerend: het land is erin geslaagd zijn bosoppervlakte te verdubbelen, terwijl de voedselproductie ook toenam. Dit voorbeeld zou iedereen moeten aanspreken, zo hopen de makers.
Nog meer polarisatie
Maar de media legden de focus niet op het inspirerende einde, maar op de aanval op biologisch. Het gevolg: iedereen keert terug naar zijn eigen frame en de verbale gevechten zijn niet van de lucht. Zelf maken we ons hier ook schuldig aan. Op Radio 1 verviel Hidde Boersma in zijn kritiek op biologisch en ontstond de aloude discussie met Michaël Wilde, voorman van Bionext. Ook op sociale media knetterde het als vanouds.
Het is pijnlijk om te ontdekken dat terwijl we denken te werken aan een betere wereld, we het elders juist moeilijker maken voor mensenPolarisatie heeft soms een functie, volgens Rens Vliegenthart, hoogleraar strategische communicatie aan de Wageningen Universiteit. Je kan heel erg sterk van mening verschillen, je mag ook best de extremen opzoeken. Het verschil tussen issue polarisatie en affectieve polarisatie is hierbij van belang. Issue polarisatie is vaak heel functioneel: het praten over, hoe verschillen wij inhoudelijk over een onderwerp. Maar dat we ons niet moeten laten verleiden tot affectieve polarisatie: ik vind jou niet meer leuk, en alles wat jij zegt is echt complete onzin. We moeten niet vergeten dat we toch samen verder moeten. Dat is wat we nastreven op het platform Stop the Foodfight. En wat we ook proberen na te leven. Uiteindelijk leverde de reuring tussen Michaël Wilde en Hidde Boersma in ieder geval een uitgestoken hand van beide kanten (Michaël eerst) op om in gesprek te blijven.
Doe wat je ergens het beste kunt doenDe visie is er al
Hoe beantwoorden we de vraag ‘wat is duurzaam’ op een manier die beide kampen aanspreekt? Laten we inzoomen naar de scène in Paved Paradise waarin hoogleraar landschapsplanning Martha Bakker de situatie van de Nederlandse boeren schetst. Ze legt uit dat Nederlandse agrariërs twee keuzes hebben voor een duurzame toekomst, zowel op economisch als op milieuvlak. Ze kunnen meebewegen met de markt richting grootschaligheid en intensivering, waarbij ze technologie gebruiken om duurzamer te worden. Of ze kunnen kiezen voor extensivering. Bakker benadrukt dat de bodem bepalend moet zijn voor de keuze van de boer: het technologiespoor werkt alleen op vruchtbare grond. In gebieden met minder vruchtbare grond moet er aanvulling vanuit de overheid komen om het inkomen van de boer aan te vullen.
Laten we ons voorstellen dat de tovenaars zich massaal richten op de eerste groep, de technologische groep, en hun kracht en vaardigheden gebruiken om deze boeren duurzamer te maken. De profeten doen hetzelfde, maar dan bij de extensivering. Wat rest, is een sterke overheid die deze visie deelt en uit durft te dragen. En die de instrumenten die haar ter beschikking staan gebruikt om door middel van prijsprikkels boeren voor ecosysteemdiensten te betalen én die grootschalige herinrichting van het land op basis van het principe ’doe wat je ergens het beste kunt doen’. Dit zal veel experts die bezig zijn met dit thema bekend in de oren klinken. De visie is er al. Politieke daadkracht ontbreekt.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
wat naar mijn idee vaak door elkaar loopt is wat op wereldschaal het beste is en wat lokaal ( voor ons: nederland) het beste is.
overal is die afweging anders. in nederland is de productiewinst van intensiever boeren waarschijnlijk minder omdat hier al redelijk intensief geboerd wordt. als je van 4000 kg graan naar 8000 kg gaat houd je een ha over. van 10.000 naar 12.000kg zet al minder zoden aan de dijk en heeft verhoudingsgewijs waarschijnlijk meer extra input nodig dan van 4 naar 8. mooie strategie maar wordt voor nederlandse begrippen overschat denk ik.
ook moet je ervoor waken dat de extra input die gegeven gaat worden niet "roekeloos" gebeurt, de aanleverende bedrijven van die input gaan er in ieder geval geen rem op gooien met het risico van inefficientie de andere kant op ( en de vervuiling krijg je er gratis bij)
waar ook te vaak vanuit gegaan wordt is dat bij extensief, biologisch of hoe je het noemen wil geen vooruitgang in productie mogelijk is. qua onderzoek en veredeling is er in de afgelopen 50 jaar nog geen fractie van het budget naartoe gegaan in vergelijking met de gangbare.
hier is ook nog winst te halen met een inhaalslag, dit zal dan wel publiek gefinanciert moeten, het bedrijfsleven heeft hier geen belang bij
Joris en Hidde, suggereren dat het verschil in houding tussen tech en bio/extensief op te lossen is door de factor context - vruchtbare vs minder vruchtbare grond - in ogenschouw te nemen.
Is iedereen het daarmee eens?
Niet iedereen weet wat vruchtbare en minder vruchtbare grond is. Dan kan iedereen het ook niet eens zijn over vruchtbare grond versus minder vruchtbare grond.
Hoelang blijft vruchtbare grond vruchtbare grond?