In het AD legt dierenarts Peter Klaver uit dat vogels en teflonpannen "absoluut niet goed samen gaan". De dampen die bij de ingebruikname van nieuwe pannen met een antiaanbaklaag vrijkomen, blijken funest voor het efficiënte longsysteem van vogels.
Precies om die reden werden kanaries ingezet als koolmonoxideverklikkers in mijnen. Klaver adviseert vogels uit de keuken te plaatsen, ook bijvoorbeeld als je gaat steengrillen. Albert Heijn onderzoekt met de leverancier uit wat er aan de hand is.
Zulk nieuws is gekmakend. We ontdekken wat we allang wisten, maar Albert Heijn gaat het uitzoeken. Nieuwe teflonpannen zijn dodelijk, voor vogels dan. Mensen die vogels in de keuken houden, moeten dan ook op hun lazer krijgen als ze daar ook hun nieuwe pannen uitproberen. Dat moet AH niet uitzoeken maar vertellen. Hetzelfde geldt voor teflonpannenmakers.

Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat de vogels uitgerekend díe week doodvielen (#12) (het doodvallen van vogels t.g.v. teflon is mij al jaren bekend) kan te maken hebben met de kou, het was niet de week waarin men maximaal geventileerd zal hebben, met heersende Elfstedenkoorts. M.b.t. teflonpannen: met vochtige inhoud zal de temperatuur van de pan niet hard boven de 100 graden komen, met slechts olie en worstjes wél, hetgeen de levensduur van de anti-aanbaklaag beïnvloedt. Dus niet braden. En uiteraard geen metalen 'utensils' gebruiken.
Je kan wel zeggen dat die vrouw een beetje dom is en dat dat haar parkietjes heeft gekost. Aan de andere kant ga ik er van uit dat ze de beestjes al langer in de keuken heeft en al diverse andere anti aanbakpannen heeft mishandeld en dan is het feit dat dit keer wel de vogels zijn overleden wel enig nader bekijken waard. Waren de diertjes bv al wat ziekig of zijn deze pannen toxischer of ..? Als er een vogel van doodgaat, dan is het vast niet levensverlengend voor mij.
Ik heb ook een paar ijzeren pannen, maar ik gebruik ze alleen voor de roerbak en braden. Een pannenkoek met kaas heb ik er nog niet fatsoenlijk uit kunnen krijgen en het gaat zo traag.
Wat laten we ons ook graag door reclames om de tuin leiden om spullen te kopen die we niet eens nodig hebben. Ik gebruik al zo'n 25 jaar dezelfde plaatstalen koekenpannen en wok die, eenmaal ingebrand, niet aanbakken. Ik heb er van de week nog een paar poontjes in gebakken, probleemloos, zonder bloem of paneermeel.
Otto, ik heb zelf geen ervaring met ijzeren pannen. Het was meer dat een vriend mij hevig aanried ze te gaan gebruiken. En toen zijn enthousiasme binnen een half jaar samen met zijn pan verdween, bevestigde dat mijn indruk dat die dingen helemaal niet zo handig in het gebruik zijn. Dat inbranden van het vetlaagje, hm. Lijkt me niet unbedingt gesund zo'n oeroud tig keer verhitte vetlaagje. En zijn pan bakte gewoon aan. Minstens op het zelfde tempo als een gietijzer pan met emaille binnenkant.
Vandaar dat ik het bij de gietijzeren braadpan houd. En de rvs koekenpan met deksel voor vlees en vis. Metalen schuurspons erover en schoon is 'ie weer. Maar voor het aanbakken van de verschillende ladingen groenten blijft een koekenpan met anti-aanbaklaag wel zo handig. Ik heb in de loop der jaren heel wat teflon naar binnen gewerkt, vrees ik.
Nu dus zo'n keramisch geval. Gaat fantantisch, maar inderdaad, voor hoelang. En wat is de catch? Wie weet blijkt dat materiaal over een paar jaar de dood in de pot te zijn.
Ik herinner mij nog de geëmailleerde pannen waar na stoten de stukken vanaf sprongen. na enige tijd gingen ze doorroesten en werden ze opgelapt met metalen + asbest ringen en een schroef. Wat dat betreft is het nu een en al luxe om ons heen. Gietijzer, anti-aanbak, gehard glas, keramisch, aluminium, RVS, koper. Een kras of een buts en we kopen meteen een hele nieuwe pannenset, geschikt voor alle warmtebronnen. Alleen de teflon (nieuwe variant) gaat niet lang mee. Vroeg of laat ga je toch een schuursponsje met Jif gebruiken, totdat de aluminium laag verschijnt.