Cynthia Harms uit Almere zag haar halsbandparkieten Jane-Jane en Olaf dood neervallen nadat ze haar bij Albert Heijn zorgvuldig bij elkaar gespaarde koekenpannen in gebruik had genomen.

In het AD legt dierenarts Peter Klaver uit dat vogels en teflonpannen "absoluut niet goed samen gaan". De dampen die bij de ingebruikname van nieuwe pannen met een antiaanbaklaag vrijkomen, blijken funest voor het efficiënte longsysteem van vogels.

Precies om die reden werden kanaries ingezet als koolmonoxideverklikkers in mijnen. Klaver adviseert vogels uit de keuken te plaatsen, ook bijvoorbeeld als je gaat steengrillen. Albert Heijn onderzoekt met de leverancier uit wat er aan de hand is.

Zulk nieuws is gekmakend. We ontdekken wat we allang wisten, maar Albert Heijn gaat het uitzoeken. Nieuwe teflonpannen zijn dodelijk, voor vogels dan. Mensen die vogels in de keuken houden, moeten dan ook op hun lazer krijgen als ze daar ook hun nieuwe pannen uitproberen. Dat moet AH niet uitzoeken maar vertellen. Hetzelfde geldt voor teflonpannenmakers.

albert heijn spaarpannen teflon
Dit artikel afdrukken