Chinese onderzoekers zijn er in geslaagd om een stukje DNA te maken dat het knokkelkoorts-virus kan herkennen en afremmen. Dat schrijft de NRC.

De onderzoekers creëerden een stukje ‘designer DNA’ dat als een legosteentje op het virus past en daarmee voorkomt dat het zich kan koppelen aan een cel. Het stervormige DNA-molecuul kan op deze manier het virus onschadelijk maken. Bovendien kan het DNA worden voorzien van fluorescerende markers, waardoor het als detector kan worden gebruikt.

Knokkelkoorts wordt veroorzaakt door het dengue-virus, dat kan worden overgedragen door muggen. Het virus komt voor in (sub)tropische gebieden, waar de gelekoortsmug en de Aziatischetijgermug het denguevirus bij zich dragen. Jaarlijks veroorzaken naar schatting 90 miljoen denguevirusinfecties ziekteverschijnselen; 500.000 gevallen vertalen zich in ernstige dengue.

In Nederland komen dit type muggen op dit moment niet of nauwelijks voor. Klimaatverandering kan daar verandering in brengen. Volgens de WHO staan in 2080 2 miljard meer mensen bloot aan het risico knokkelkoorts op te lopen.
NRC - Een sterretje tegen knokkelkoorts
  • Deel
Druk af