In de VS maakten in september vorig jaar 46,5 miljoen mensen gebruik van het Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP), het voedselbonnenprogramma van de VS. Dat was al een stap terug van de 47,3 miljoen Amerikanen van een jaar eerder. De denktank Center on Budget and Policy Priorities schat dat volgend jaar weer een miljoen mensen minder een beroep zullen kunnen doen op de voedselondersteuning. Dat schrijft The Huffington Post.

Uitzonderingsregime komt te vervallen
Enerzijds komt dat doordat de economie zoetjes aan aantrekt en meer mensen een baan vinden of genoeg gaan verdienen om geen SNAPs meer nodig te hebben. Anderzijds is het ook een gevolg van een administratieve regel die mensen het moeilijker maakt om er aanspraak op te kunnen maken. De 40 staten waar nu nog een uitzonderingsregime geldt dat werklozen langdurig recht op SNAPs geeft, moeten zich weer voegen naar het federale regime dat SNAPs maar voor een periode van maximaal drie maanden toestaat. Daarna is de verstrekking aan voorwaarden (zoals training of deeltijdwerk) verbonden.

Te lage werkloosheidscijfers
"Dit gaat betekenen dat er in 2016 nog meer mensen geen aanspraak meer op zullen kunnen maken (op de SNAPs, red.)", zegt Ed Bolen van de CBPP. Maar weinig staten bieden de trainings- of werkervaringsprogramma die aan de federale eisen voldoen.
De uitzonderingsregel werd de afgelopen jaren in veel staten doorgevoerd om de gevolgen van de economische crisis op te vangen. Maar nu het werkloosheidpercentage in de VS gedaald is tot 5,8% en naar verwachting nog verder zal dalen, is de noodzaak er niet meer.

Bewustwording noodzakelijk
"Het verlies van de SNAPs leidt waarschijnlijk tot moeilijkere omstandigheden voor deze 1 miljoen Amerikanen zonder werk die van SNAP afhankelijk zijn voor hun basisvoedingsbehoeften", schrijft Bolen. "Met een Congres dat waarschijnlijk niet in gaat grijpen, zullen de staten maatregelen moeten nemen om er voor te zorgen dat de vele organisaties en SNAP stakeholders zich bewust worden van deze aankomende verandering en de gevolgen ervan."

Fotocredits: 'Food stamps, Brooklyn Deli', Clementine Gallot
Dit artikel afdrukken