Van elektrocutie is geen sprake, bezweert de Nederlandse visserijsector in alle toonaarden in het vorige week ingezette charme-offensief nadat het Europese Parlement in grote meerderheid vóór een verbod op pulsvissen had gestemd.

Vorige week mochten Europarlementariërs hun hand in een bak water steken om te ervaren hoe de schokjes van pulsvisserij voelen. "Het kietelt een beetje", klonk het. Maar dan weet je nog steeds niet wat er in het net gebeurt.

Dat weet Pieke Molenaar, onderzoeker bij Wageningen Marine Research dus wel. Hij filmde vorig najaar met een GoPro-camera, ín het pulsnet van de TH 10, wat er onder water gebeurt. Vandaag zette hij de filmbeelden online op YouTube. En wat zie je nu precies? "Schol en schar vliegen direct naar achter, bijna in een rechte lijn richting de zak en komen ook niet meer terug. Maar tong probeert keihard terug te zwemmen", legt Molenaar uit op Visserijnieuws.

Voor de pulsvisserij op tong maakt het tuig gebruik van een zogeheten 'kramppuls': "Tong krult op van de bodem en wordt zo gevangen". Molenaar over zijn beelden: "De verkramping in het net is kort en niet te zien op de beelden. Het valt echt op hoe krachtig ze daarna weer tegen de waterstroom inzwemmen, soms zelfs meerdere keren. Deze wetenschap biedt ook perspectief om het pulstuig selectiever te maken door tong te scheiden van kleinere vis."

Dit artikel afdrukken