Di Rupo was naar Parijs afgereisd om tegen de in de ogen van Belgische bierbrouwers onterechte verhoging - 160 procent! - te pleiten, meldt RetailDetail. De Belgische bierbrouwers vrezen tientallen miljoenen euro's op hun exporten te gaan verliezen. Jaarlijks exporteren ze nu 1 miljoen hectoliter pils en 2,5 miljoen hectoliter speciaalbieren naar Frankrijk.

Volgens RetailDetail gaan er in Belgische regeringskringen stemmen op om de Fransen binnenkort met vergelijkbare maatregelen te confronteren door de accijnzen op wijn te verhogen. De Belgische Senaat had Di Rupo op pad gestuurd omdat het Franse beleid “kennelijk niet gestoeld is op een volksgezondheidsbeleid, maar wijst op de wil om een gedragswijziging bij de Franse consumenten teweeg te brengen”. Lees: de Fransen kunnen beter wijn dan bier drinken.

HLN.be meldt dat in drie vergelijkbare gevallen de EU lidstaten op de vingers getikt heeft omdat zij drastische accijnsverhogingen (op wijn) wilden doorvoeren teneinde hun nationale bierproductie te beschermen. Dit is gevalletje van hetzelfde, maar dan met bier in de hoofdrol. Bier op wijn, zegt de volkswijsheid, geeft venijn. Zeker als het om zoveel wijn gaat als in Frankrijk wordt gemaakt.

Fotocredits: FaceMePLS
Dit artikel afdrukken