Dirk van den Broek, bekend van de rode tas en winkels met de naam Dirk, is overleden. Van den Broek was de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen. Van den Broek stierf afgelopen woensdag op 96-jarige leeftijd. Hij is in besloten kring begraven. In zijn overlijdensadvertentie in NRC Next laat zijn familie weten dat Van den Broek een "intens, prachtig en zinvol leven" heeft gehad.

Op 15-jarige leeftijd besloot Van den Broek melk aan huis te gaan bezorgen in Amsterdam. In 1942 opende hij een melkwinkel, die hij kort na WO II ombouwde tot de eerste zelfbedieningszaak van Amsterdam.

Zijn eerste supermarkt opende hij in 1953 op de Kinkerstraat in Amsterdam-West. Naast kruideniersartikelen verkocht Van den Broek ook verse producten zoals kip, vlees, groente, fruit, brood en gebak en non-food zoals speelgoed, glaswerk, textiel en campingartikelen.

Van den Broek breidde zijn winkelbestand in de loop der jaren uit, met onder Digros, Bas van der Heijden en Jan Bruijns. Alle winkels van Dirk van den Broek heten sinds 2014 Dirk.

In 2008 fuseerde Dirk van den Broek met DekaMarkt tot Detailresult Groep. Het bedrijf heeft 204 winkels en ruim 22.000 medewerkers. Het merk Dirk van den Broek prijkt nog altijd op 120 filialen. Dirk van den Broek was één van Nederlands' iconische supermarktondernemers van het eerste uur. Hij was officier in de orde van Oranje-Nassau.
Het Financieele Dagblad - Supermarktondernemer Dirk van den Broek overleden
  • Deel
Druk af