Dirk en Dekamarkt, beide onderdeel van Detailresult, kondigden eind vorig jaar aan hun hele assortiment kipvleeswaren te maken van het vlees van 1 ster Beter Leven kippen.

Detailresult wil zijn assortiment blijvend verder verduurzamen en noemt deze stap - die alleen over vleeswaren gaat - "weer een stap in de goede richting". Het assortiment kipvleeswaren bestond voorheen nog voor een deel uit vlees van de zogeheten Kip van Morgen, de snelst groeiende variant van de langzamer groeiende ras.

Kippen met 1 ster Beter Leven van Detailresult hebben 50% meer ruimte, daglicht en afleidingsmateriaal in de stal hebben en zijn uitsluitend afkomstig van in Nederland gefokte kippen. De Dierenbescherming wijst erop dat de dieren "merendeels" over een overdekte uitloop beschikken. Dat hebben niet alle kippen met een ster omdat pluimveedrijven die nog maar pas zijn begonnen met kip 1 ster, krijgen voor het bouwen van de overdekte uitloop een overgangstermijn hebben.

De overgang naar 1 ster Beter Leven Kip, betekent dat de kipdelen die overblijven van de Kip van Morgen kippen nu niet meer in de vleeswaren van Nederlandse bedrijven kunnen worden verwaard. Op internationale markten hebben ze dezelfde, of wegens hun incourantheid zelfs lagere, waarde dan de onderdelen van plofkippen. Langzaam zal daarom de ten opzichte van een plofkip niettemin duurdere Kip van Morgen uit de markt worden gedrukt ten gunste van de 1 sterkip, zoals Wakker Dier dat graag ziet.

Wakker Dier richt zich met campagnes tegen marktleider Albert Heijn voor verse kip en kipdelen en prijs met andere campagnes kleinere aanbieders om hun 1-ster kipvleeswaren. Voor de grotere partijen is het maken van vleeswaren van de kipdelen die niet door consumenten als verse kip worden gekocht aantrekkelijk, terwijl het door het kleinere beschikbare marktvolume voor hen moeilijk is om al hun kipvleeswaren op 1-ster niveau te brengen. Dat is voor kleine spelers zoals Deka en Dirk gemakkelijker te realiseren.
Distrifood - Detailresult gaat over op 1 ster kip - Distrifood
  • Deel
Druk af