Sinds deze week kunnen klanten die hun lege flessen komen inleveren bij de 106 winkels van kwaliteitsdiscounter Dirk van den Broek hun statiegeldbonnen afstaan voor de Nederlandse voedselbanken. Eerder dit jaar organiseerde Dirk ook al een succesvolle statiegeldactie.

Voedselbanken Nederland meldt in een persbericht:
“Wij zijn enorm blij dat Dirk deze inzamelingsactie gaat herhalen”, aldus Tom Hillemans, vice voorzitter van Voedselbanken Nederland. “De eerste actie begin dit jaar leverde maar liefst ruim 31.000 euro op. Daarmee hebben wij, een kwartaal lang, 900 gezinnen kunnen helpen. Nu met de feestdagen in het vooruitzicht zijn onze verwachtingen hoog gespannen en hopen we op een nog beter resultaat. Zeker nu het aantal klanten van de voedselbanken nog steeds groeit, is deze vorm van ondersteuning extra welkom.” Op dit moment ontvangen wekelijks ruim 35.000 gezinnen een voedselpakket. Daarmee helpen de Nederlandse voedselbanken 5% van de allerarmsten in Nederland. “Wij zijn de klanten van Dirk van de Broek dan ook zeer dankbaar.”

Samenwerking
Voedselbanken Nederland, de vereniging van voedselbanken, biedt de armsten in onze samenleving tijdelijke ondersteuning in de vorm van voedselpakketten. De Voedselbanken zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om voedsel te verwerven, overschotten zinvol te verwerken en derving te beperken. Daartoe werken de Voedselbanken samen met bedrijven (zoals Unilever, Hak en Kellogg's), particulieren, overheden, producenten en retailers. Indien nodig nemen de Voedselbanken zelf het initiatief tot verwerken van verse producten. Zo werd deze maand een eerste lichting appelmoes gemaakt van uit de markt genomen partijen in verband met de Ruslandcrisis.

Al deze initiatieven laten zien dat Voedselbanken zich snel ontwikkelen tot een private organisatie die gebaseerd is op vrijwilligheid maar die in staat blijkt een belangrijk deel van de collectieve zorg voor armoede in te vullen.

Fotocredits: 'Empties', Maya83
Dit artikel afdrukken