In een speech afgelopen week in India maakte FAO-Directeur-Generaal Jacques Diouf nog maar eens heel duidelijk dat de algemeen voorspelde temperatuurstijging van de komende eeuw zeer slecht nieuws is voor de ontwikkelingslanden richting de evenaar en roet in het eten kan gooien wat betreft het plan om honger uit te bannen. De snelle ontwikkeling van biotechnologie zou kunnen helpen volgens Diouf, maar de ontwikkeling van droogtebestendige gewassen met hoge opbrengst is vooralsnog science fiction.
"India could lose 125 million tons of its rainfed cereal production -- equivalent to 18 percent of its total production."
Met andere woorden: er bevinden zich straks (honderden) miljoenen mensen op de verkeerde plek op aarde: agrariërs in een landbouwvijandige omgeving, in een tijd waar hongersnood en -sterfte niet meer getolereerd wordt.
Een logische oplossing is een nieuwe volksverhuizing/Grote Trek naar betere landbouwgrond, die door de klimaatverandering nog beter wordt. De huidige onderverdeling in landen en machtsblokken is niet houdbaar wanneer de klimaatverandering doorzet. Maar dat was hij al niet.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
We zullen het ook maar niet hebben over de handelsbeperkingen enzo...
Ik denk het niet. Het is een wilde theorie, maar wel aardig om eens te testen: omdat we teveel zijn gaan kijken naar kleine aspecten waar we te veel van weten zien we het geheel en de relatief eenvoudige oplossingen van daaruit niet meer.
Maw: vervreemding van de werkelijkheid ook al weten we er steeds meer van.
Gemakzucht ?
Precies Wouter en heel serieus terug op aarde, waar ik graag wil blijven zonder me door one issue schijnwijsheid uit het veld te laten slaan: het is creatieve praktische intelligentie waar het aan schort.
Achter Grote Oplossingen die niks oplossen aanrennen. Dat doen we kennelijk veel liever.
Lastige vraag: hoe komt dat toch?
Op dit moment is er geen wereldvoedselprobleem maar een droevige en beschamende oneerlijke verdeling van voedsel (grondstoffen voor voedsel). Nieuwe (bio)technologie helpt daar niet tegen.
Bestaande technieken zijn al goed genoeg. Als je ze goed gebruikt.
U kijkt er mogelijk van op en tikt tegen uw voorhoofd met uw wijsvinger als ik voorstel om andijviestamppot door een pijpleiding naar Midden Afrika te blazen.
Dat is ook maf. Maar u vindt het helemaal niet raar dat gas uit de Oekraine door een pijp dezelfde afstand aflegt naar rijke landen. En olie uit zee, we zijn er vertrouwd mee, de wijze van transport door een pijp.
Bij water is dat anders. In Spanje wordt er over gefantaseerd om water uit een rivier naar droog gebied te pompen over enorme afstand. Hoon is de fantasten hun deel.
Ik heb vanuit vliegtuigjes en op de grond gezien hoe niet te vatten zoveel zoet water door rivieren naar zee stroomt.
Genoeg om er wat van af te nemen en met hulp van pompen op zonne-energie heel droog Brazilie te drenken. En maar oogsten dan.
Zo'n land als Brazilie ontwikkelt zich snel. Maar wedt op slome paarden. Zoals energie: auto's moeten rijden op alcohol, ja dat schiet lekker op. Ze moeten gaan pompen daarzo! Oude techniek, Romeinen deden er al aan, aquaducten.