Diny Schouten over varkens. Het dier is in de ban gedaan. Vanwege het vet. Niettemin eten we nog altijd oneindig veel meer varken dan rund. In restaurants vind je het varken echter nauwelijks meer.
Vertel: wie heeft het afgelopen jaar varken op een Nederlandse restaurantkaart aangetroffen? Was het een bijzonder ras of een mager industrievarken zonder nadere aanduiding?
Weet je trouwens waarom we zijn overgestapt op magere varkens? Vet is materie en kost dus meer voer, maar vlees is vnl. water. Daarom willen we geen vette varkens meer. Vanwege de goedkoopte. Jammer, want vet geeft smaak en zorgt ervoor dat je minder zout nodig hebt om het vlees lekker te laten zijn.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Diny S,nog even nagekeken of we het over dezelfde kok hadden.Klopt.Daarvoor mensen die nu Villa Sasso beheren.Aten er toen al.
Zie,dat voor Herb.de Valk aan,ook De plaats Melkema,Huizinge[anderhalve km.van Middelstum]in de prijzen is gevallen.Ken je waarschijnlijk ook wel.
Dag Diny S,dat vind ik nu aardig om te horen.
Waarom?Het bevestigd maar eens weer,dat een restaurant niet per definitie een ster nodig is en toch geweldig menuus kan verzorgen.
Ik wil nu het er toch over gaat,de gastvrouw ook complimenteren.Zo aardig als zij niet alleen met ons omging,maar ook met mijn 93-tig jarige dementerende moeder.
De keren dat ik,voordat ik er at met mijn familie,ook zo ongelooflijk vriendelijk.
Zo echt gemeend.Anders kan ik het niet uitdrukken.
Bedankt voor je reactie.
Dag Anne Uuldersma! Van de kok van In de Valk, Middelstum, is mij bekend dat hij een wonder is! Ik mocht een paar jaar geleden meejureren voor de uitverkiezing van de beste ‘Waddenkok’ (wat hij werd). Toen had hij gevulde varkenspoot gemaakt, daar ben ik toen zachtjes van gaan huilen... misschien ook een beetje omdat het toen nog zo uitzonderlijk was? Toch hoef ik geloof ik niet meer zo sip & somber meer te zijn als bij de boekpresentatie van Sus Domesticus (een jaar geleden, bij Lindenhoff in Baambrugge), want in AD heeft net gestaan dat de Grote Chefs zich inmiddels en masse op het vette varken hebben gestort (‘Kinnebak op sterrenniveau’, AD 22 november). Hun inzet schiet vrees ik voorlopig voor de aantallen buitenvarkens nog niet op: ik las dat je in De Zwetheul, Schipluiden, als één van de zeventien vooraf-voorafjes ‘schuim van rookworst’ krijgt, gedruppeld op een bitterbal van erwtensoep ‘die getrokken is van onder meer varkensschenkel’. Noteert allen het adres van Middelstum! (Herberg In de Valk, Burchtstraat 12, 9991 AB Middelstum, 0595 552216)
Dick,vertel wie heeft er het afgelopen jaar etc.
Zoals beloofd,niet 14dagen geleden maar gisteravond at ik in Herberg in de Valk.
Stond er 14d.geleden gegaarde varkensnek op de kaart,nu varkensbuik.Van het Livarvarken.
Niet geproefd.Ik nam zwartpootkip[gevulde].Jammer,ook niet van de anderen kunnen proeven.
Maar de andere menuus waren zo lekkerrr,dat ik me niet voor kan stellen dat het varken niet lekker geweest zou zijn.
Als je inlogt, kun je editen ;-)
Nederland kent nauwelijks een op kwaliteit gerichte worstproductie. Alleen voor gespecialiseerde slagers worden - bij mijn beste weten - hier en daar nog wat varkens zwaarder gemest dan die 100 kg die ze al na 6 maanden bereiken. Te zware biggen en zeugen met pensioen gaan naar het buitenland (als vlees, ze boffen). Naar verluid m.n. naar Hongarije, waar ze er salami van maken die wj dan weer als worst terughalen.
Hier levert het vlees extra weinig op, terwijl de vleeswaar extra duur wordt verkocht. Voor buitenlandse kwaliteitsworstmakers maken gebruik van (voor een deel uit Nederland afkomstige) biggen in hun land zijn afgemest.
Uitgedekte beren - indrukwekkend grote dieren van soms meer dan 300kg - worden geslacht en gaan daarna terdege gekookt de worst in. Bij mijn beste weten gewoon in de Nederlandse massaproductie.