Zo luidt, vrij vertaald door ons, de hypothese van Richard Steckel. Hij is distinguished university professor of economics, anthropology and history aan The Ohio State University. Steckel is gespecialiseerd in onderzoek naar de gezondheid van slaven.

Mensen die geboren worden in een arme klasse, kunnen niet omgaan met rijkdom als ze daar niet al door hun ouders biologisch op zijn voorbereid. Steckel hanteert de zogenaamde "thrifty phenotype" hypothese die zegt dat kinderen waarvan de ouders arm waren, biologisch onvoorbereid zijn op het omgaan met de rijkdom van vergaand voorbewerkt voedsel en een inactief, voornamelijk zittend leven dat behoort bij hogere inkomens. Dat zou leiden tot een sterk verhoogde kans op obesitas en de daarmee samenhangende welvaartsziekten onder van arm te snel rijk geworden individuen. De hypothese zou kunnen verklaren waarom een omgeving die voor de één obesogeen - dik- en ziekmakend - is, dat niet is voor de ander die zijn lichaam en gedrag daarop gedurende enkele generaties heeft kunnen instellen.

De hypothese kan wat vergezocht klinken. Wellicht moet hij bijgesteld worden en is de biologische oorzaak niet zozeer fysiek en houdt hij meer verband met een ingeprogrammeerde gedragsinstelling. Toch moet vastgesteld worden dat armere mensen met een grote koopkracht en toegang tot zgn. highly processed foods dikker worden en vaker aan welvaartsziekten lijden dan de bovenklasse van de samenleving die - mogelijk (?) - een gedragsinstelling heeft weten te vinden die beter met de verleidingen van een ziekmakende eet- en leefstijl lijkt te kunnen omgaan.
Dit artikel afdrukken