Dat is volgens Trouw de kortste samenvatting van het interview dat Marco Visscher had met Abigail Saguy. Ze is sociologe en meent dat dik zijn bepaald wordt door BMI normen en stigmatisatie. Volgens haar kunnen dik en gezond zijn prima samen gaan. Daarover schreef ze het boek What's Wrong With Fat? Voor haar boek analyseerde ze hoe politiek, wetenschap en nieuws schrijven en praten over dik zijn.

'Een beetje overgewicht beschermt'
Tegenover Trouw verklaart de sociologe: "De voortdurende aandacht voor de gezondheidsrisico's van overgewicht zegt iets over de selectieve aandacht van onderzoekers en journalisten. Wat mij intrigeert, is dat we er altijd van uitgaan dat zwaardere lichamen ongezonde lichamen zijn. Mensen overschatten de gezondheidsrisico's van een hoger gewicht en onderschatten de risico's van een lager gewicht. Maar het is een onomstotelijk feit dat een beetje extra gewicht juist beschermt tegen bepaalde kwalen en ziekten."
Visscher vraagt door naar die onomstotelijke bewijsvoering en toont zich overtuigd door bronnen die aantonen dat te dikke mensen langer leven dan mensen met een normaal gewicht. Ze baseert zich 'niet op flutonderzoekjes' schrijft hij. De bron blijkt de onder voedings- en gezondheidswetenschappers omstreden Katherine Flegal te zijn. De epidemiologe Flegal beweert op basis van een grote onderzoekspopulatie te hebben ontdekt dat dik beter is dan dun en houdt op statistische, maar inhoudelijke niet te verklaren redenen al 20 jaar voet bij stuk. Om de paar jaar, zo schreef hoogleraar Public Health ooit op Foodlog, haalt ze er opnieuw de voorpagina's mee. Maar al even zovele jaren kan er geen causale verklaring voor haar resultaten worden gevonden. Vandaar de controverse over Flegal koppige statistiek.

'Vooroordelen'
Op de vraag waarom we zo weinig horen over de nuances bij de stelling dat dun moet en overgewicht uit den boze is, antwoordt Saguy: "Omdat er stevige vooroordelen over dikke mensen zijn. Niemand is daarvan vrijgesteld. In welvarende landen is het vooral onder de elite een wijdverbreide aanname dat dik slecht is. Dik zijn wordt alom gezien als onaantrekkelijk. Je hoeft alleen maar door een vrouwen- of mannentijdschrift te bladeren om te zien dat schoonheid en goedheid worden verbeeld door slanke of juist gespierde modellen, maar zeker niet door mollige types. Dik zijn is een teken van gulzigheid, zelfzuchtigheid en luiheid. De huidige medische zorgen zijn heel duidelijk óver onze morele zorgen heen gelegd. Dus als we vernemen van een gezondheidsrisico dat is geassocieerd met overgewicht, dan wordt ons vooroordeel bevestigd."



Al met al schreef Saguy een boek dat de omstreden feiten van Flegal na reeds 20 jaar debat en ruzie, opnieuw neerzet als nieuws met een sociologisch en sociaal-psychologisch sausje dat moet verklaren waarom Flegals gelijk, hoewel onbewezen, denkbaar is omdat we dikkerds nu eenmaal stigmatiseren. Trouw noemt het boek niettemin 'uiterst origineel'.

Voor de boodschap 'dik is best OK' is uiteraard een markt te vinden.
Dit artikel afdrukken