Verhalen van 23 juni rondom Corona vind je in De Britse ‘coronavirus-paradox’.

In de Ondertussen van dinsdag 23 juni vallen mij deze berichten op:

- vandaag heeft Wakker Dier het Meldpunt Hittestress voor dieren in de vee-industrie geopend (Metronieuws). Vooral hoogproductieve dieren, zoals kippen, koeien en varkens kunnen last krijgen van hittestress, zegt de dierenwelzijnsorganisatie. Als de temperatuur oploopt, kunnen de dieren niet voldoende afkoelen, wat leidt tot een snelle ademhaling en uiteindelijk dood door hartfalen. Anne Hilhorst van Wakker Dier geeft aan hoe je een oververhit beest herkent. "Koeien met hittestress hijgen en zweten, kippen hijgen en spreiden hun vleugels en varkens rollen door de poep.” De dierenwelzijnsorganisatie roept mensen op online een melding te maken wanneer zij een oververhit dier zien.

- Jumbo voegt vijf nieuwe producten toe aan zijn 1 ster Beter Leven-zuivelassortiment (Boerenbusiness). Jumbo is de eerste supermarktketen die het keurmerk vorig jaar introduceerde in de supermarkt. Volgens commercieel directeur Olaf de Boer sluit de uitbreiding van het assortiment aan op de ambitie van Jumbo om meer duurzamere melkproducten aan te bieden. Het Beter Leven keurmerk krijgt een melkveehouder niet zomaar, hiervoor moet hij aan 196 criteria voldoen. Alle eisen richten zich op het verbeteren van de natuur, het milieu en het dierwelzijn. Met de uitbreiding van het zuivelassortiment wil Jumbo de consument stimuleren om dier- en milieuvriendelijkere keuzes te maken.

- een late avondmaaltijd zou wel eens kunnen leiden tot overgewicht. Dat suggereren de onderzoeksresultaten van een kleine klinische studie van Amerikaanse onderzoekers (Knack). Twintig jonge vrijwilligers verbleven drie dagen in een onderzoekscentrum waar hun bloedwaarden en slaapkwaliteit in 2 situaties bekeken werden: na een avondmaal rond 18.00 uur en na een avondmaal rond 22.00 uur. Het metabolisme vertraagt tijdens het slapen. Het lichaam kan daardoor minder goed omgaan met een stijging van het bloedsuikergehalte. Ook loopt de vetverbranding terug. Dit zou kunnen leiden tot overgewicht. Of dit ook echt zo is, moet nog verder onderzocht worden.

Nadat de Amerikaanse en Aziatische beurzen vanochtend een duikvlucht maakten, haastte president Trump zich te berichten dat ‘The China Trade Deal’ nog volledig intact is (De Tijd). In tegenstelling tot wat zijn handelsadviseur Peter Navarro zei in een talkshow, namelijk dat de deal van tafel is. Volgens Navarro is zijn reactie uit zijn verband getrokken.

Discriminerende namen voor voedingsmiddelen staan al jaren onder druk, maar worden nu extra uitgelicht door de Black Lives Matter-beweging. Nestlé wil daarom graag af van het Colombiaanse merk ‘Beso de Negra’, wat ‘kus van een zwarte vrouw’ betekent (RTL). In Nederland gebeurde jaren eerder al hetzelfde met de ‘zigeunersaus’ en 'negerzoenen'.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken