Ongeveer 1,2 miljoen Britten leven in ernstige food deserts ('voedselwoestijnen'), schrijft The Guardian. Meer supermarkten in hun wijk moet uitkomst bieden. Dat zou blijken uit een nieuwe studie van de denktank Social Market Foundation in samenwerking met Kellogg's.

Wie in een food desert woont, heeft statistisch een hogere kans op obesitas en hart- en vaatziekten.

Een food desert is een gebied waar bewoners moeilijk aan verse groente en fruit kunnen komen, omdat er maar 2 of minder supermarkten zijn per 5.000 tot 15.000 inwoners. In ‘normale’ omstandigheden zouden er 3 tot 7 supermarkten zijn. Het gaat vaak om wijken met veel armoede. Supermarkten en andere winkeliers die gezond voedsel verkopen, vestigen zich er daarom niet graag. De reis naar een supermarkt is vooral voor oudere en gehandicapte mensen te ingewikkeld, te inspannend of te duur. Tussen 2002 en 2016 stegen in Engeland de voedselprijzen met 7,6%, terwijl de laagste inkomens met 7,1% daalden.

Uit een onderzoek van de University of Cambridge (VS) bleek dat Amerikanen in de laagste inkomensklassen die het verst van een supermarkt wonen, de grootste kans op obesitas hebben.
The Guardian - More than a million UK residents live in 'food deserts', says study
Reageer
  • Deel
Druk af