Het Nederlandse model
De delegatie blijkt het Nederlandse model aan de VN tot voorbeeld te willen stellen. De klimaattop heeft versnelling van maatregelen om global warming te keren ten doel door, zo schrijft Boerderij, overheden, bedrijfsleven en NGO's te bewegen tot meer klimaatambitie.
Boerderij stelt dat Nederland aandacht zal vragen "voor de wijze waarop het, samen met het bedrijfsleven, steden en maatschappelijke organisaties, de klimaatambities- en financiering koppelt aan innovatie en kansen voor export en groei. Daarbij wordt door Nederland de wereldwijde alliantie van Climate Smart Agriculture gelanceerd, voor meer voedselzekerheid, economische landbouwsamenwerking en terugdringing van de broeikasuitstoot."
Het betekent dat Nederland inzet op het oude, grote model van hoogproductieve landbouw in een hightech aanpassing binnen de bestaande institutionele context. Het is te vergelijken met het vervangen van auto's die rijden op fossiele brandstoffen door elektrische auto's, terwijl in werkelijkheid beperking van onze vervoersbeweging het doel zou moeten zijn.
Oude NGO's - zoals bijv. het Wereld Natuurfonds en Solidaridad - gaan mee in die beperktere beweging en stellen zich naast grote bedrijven op als legitimerende partners richting het publiek. Jongere NGO's - zoals bijv. Gifsoja in Nederland en diverse proponenten van agro-ecologische concepten - nemen daar aanstoot aan omdat zij denken dat fundamentelere vormen van maatschappelijke vernieuwing en omgang met de natuur en de toegang van de wereldbevolking tot natuurlijke hulpbronnen nodig zijn om tot een duurzame wereld te komen.
In die zin wordt een belangrijk deel van de maatschappelijke krachten uitgesloten. Nochtans behoort bijvoorbeeld voormalig VN-rapporteur Olivier de Schutter tot de belangrijkste boegbeelden in de wereld van een agro-ecologische climate smart en people friendly aanpak van landbouw.
Fotocredits: Sharon Dijksma, Partij van de Arbeid (PvdA)
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De boeren waarmee ik in Bippen sprak waren minder positief over jouw "pluriforme" landbouwsysteem! Bij hun bedrijf moet dit jaar geld bij. Ha pachtprijs mais voor de biovergister 60km verderop op of boven de € 1400/ha. Deze georganiseerde ramp heeft verregaande repercussies ook voor de overige bedrijfsvoering. Opbrengsten fabrieksaardappelteelt dit jaar, zoals het er nu uitziet, in de min. Wanneer het miljardenbedrijf Rothkötter alleen nog goed in de plus kan draaien blijft er voor de gewone boer dan nog genoeg over om van te leven was hun vraag. De kwetsbaarheid is volgens hun dat één landbouwsysteem de zaak verziekt. Met climate-smart-landbouw waren ze helemaal niet bezig. De stemming was zelfs zo dat ze het liefst zagen dat het klimaat de zaak zo snel mogelijk in de prak reed.
Hendrik, dat is en andere reactie dan ik had verwacht. Je zei dat je niet wist hoe het eruit zou kunnen zien. Nu zeg je dat je het niet ziet gebeuren. En ja, agro-ecologische landbouw zal hoogstens naast hoogproductieve, biologische, extensieve, etc. landbouw bestaan. In NL wat meer hoogproductief schat ik zo, en die gaat ook door. Maar gaat er vlg mij om dat we niet met 1 landbouwsysteem opgescheept zitten, veel te kwetsbaar. En laat je nou niet uit het veld slaan door 1 extreem voorbeeld!
Liesbeth, graag, maar het gaat de andere kant op: Rothkötter! Ik was in Wietze (en Bippen), ken het bedrijf vanaf mijn jeugd uit Meppen/Vierzen. Toen kleinschalig, nu miljardenbedrijf.
Hendrik (nr 2): landbouw door familiebedrijven met meer diversiteit in gewassen en gewasrotatie. Minder monocultuur, minder vleesproductie, minder erosie en wat duurder. En een heel ander 'systeem'. Zoiets?
Wat mij opvalt is dat er wordt geroepen dat de CO2 moeten worden teruggedrongen, maar als ze gaan overleggen moeten er moeten een hoop politici en lobbyisten worden ingevlogen (met een vliegtuig op kerosine) om in New York om te overleggen, is dat niet het toppunt van hypocrisie? aangezien videocommunicatie al jaren mogelijk is, of gelden er politieke en financiële belangen bij het klimaat gebeuren?