Met ingang van vandaag is het voor telers mogelijk hun overschotten als gevolg van de Russische boycot 'uit de markt te laten halen'. Als de producten naar de Voedselbanken gaan, is daarvoor een hogere vergoeding beschikbaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma in Brussel bewerkstelligd, als onderdeel van de Europese steunmaatregel van 125 miljoen euro. De extra kosten voor distributie en sortering worden vanuit Brussel vergoed, meldt BNR.

45 telers hebben zich gemeld
Telers die een beroep op de regeling willen doen omdat zij met overschotten zitten - die nog aan de kwaliteitseisen voldoen - kunnen zich aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uit gaat voeren. Volgens BNR hebben dat inmiddels ruim 45 telers gedaan, maar hoeveel telers uiteindelijk een beroep op de regeling gaan doen is momenteel niet in te schatten. Door het slechte weer zijn de omzetvolumes van tomaten, komkommers en paprika's sterk teruggelopen, waardoor de prijzen weer op het niveau van vóór de boycot zijn.

Logistiek en voedselveiligheid zijn geregeld
Voedselbanken Nederland is in ieder geval tevreden dat de mogelijkheid om uit de markt te nemen partijen naar de Voedselbanken te brengen gerealiseerd is. Voedselbanken Nederland en LTO hebben zich inmiddels voorbereid op de logistiek om het voedsel bij de voedselbanken te krijgen. Als vandaag duidelijk wordt woensdag hoe de regeling precies in elkaar steekt, 'zal het nog wel tot maandag duren voordat het voedsel daadwerkelijk naar de voedselbanken kan', citeert BNR Salomon Querido van Voedselbanken Nederland. Niemand hoeft overigens bang te zijn dat het voedsel dan niet meer aan de kwaliteits- en voedselveiligheidseisen zou voldoen: daar wordt strict door de NVWA op gecontroleerd.
Dit artikel afdrukken