Zwart zaad
Het moest van de wet, maar niet alle boeren moesten van de wet ook boer blijven. Toch hebben teveel daar wel voor gekozen, met als resultaat dat ze nu met z'n allen teveel eieren maken en daar ver onder de kostprijs voor uitbetaald krijgen.
Dat is schrijnend want door hun stap in de toekomst hebben ze fors moeten investeren. Daardoor worden ze met aanmerkelijk hogere bedrijfskosten geconfronteerd omdat ze hun stallen hebben moeten aanpassen. Daar komt ook nog eens bij dat de kosten van het kippenvoer sterk zijn gestegen. De hele situatie zorgt ervoor dat de Nederlandse eierboeren op zwart zaad zitten. Een groot deel moet geld lenen bij de bank om zijn rekeningen nog te kunnen betalen. Dat kan zo niet doorgaan.
Schuld moeilijk vaststelbaar
Er is een fout gemaakt. Het is echter moeilijk aan te wijzen wie er de blaam voor treft. Van overheidswege zijn eisen opgelegd die leiden tot een kleinere markt. Te veel boeren zijn overgegaan tot een bedrijfsvoering op basis van die eisen omdat ze anders niet meer binnen Nederland of de EU kunnen produceren. De boeren verwijten de overheid en hun bestuurders wetgeving te hebben laten ontstaan die hen voor een onmogelijke keuze heeft gesteld. Ze moesten of hun bedrijfsvoering opgeven of terechtkomen in een financieel vrijwel uitzichtsloze positie die in een flink aantal gevallen wel tot faillissementen moest leiden.
Overheid wijst schuld af
De Europese overheid stelt zich op het standpunt dat de boeren wisten dat ze nieuwe markten hadden moeten ontwikkelen en niet zomaar hadden moeten besluiten zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Staatssecretaris Dijksma blijkt het daar mee eens te zijn. De boeren vroegen haar om steun. Volgens haar treft de overheid geen blaam. Zij verwees de boeren daarom gisteren naar hun bank. Die moet nu het overschot in de markt opruimen door faillissementen te creëren.
Vraag aan de (eierboeren)lezer van Foodlog: vind je toch dat er iemand schuldig is?
Fotocredits: Naissance d'un lapin crétin, uitsnede, Yann Gar
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zie ineens dat ik hier reageer op een opmerking van september vorig jaar, en kan niet meer corrigeren helaas, entschuldigung!
@ Dick: zo gek is dat niet, in Kenia is een ei van loslopende halfwilde kippen (kuku shenzi) ondanks dat het veel kleiner is, ook duurder dan een "fabrieksei", en in roemenie was het tot voor kort status om met een kartonnen eierdoos vol kooieieren gezien te worden, in plaats van met losse eieren, gekocht van een boerin die ze op de markt uit een mand met stro verkocht. Je hoeft er maar op te wachten tot dat hier ook weer doorbreekt (dat stro-ei dan), in het kader van retro.
Nu - als gevolg van de vogelgriep H5N8 - kondigt Rabobank aan boeren financieel te zullen helpen. Als ik boer was, zou ik me echter realiseren dat geld altijd geld blijft en een middel voor een financier met zo'n groot belang zal blijken om uiteindelijk in te grijpen zoals het moet.
Laffe hypocriete hap. Productie in eigen land verbieden maar import toestaan. Import had gewoon verboden moeten worden. Dan maar ruzie met andere landen - we doen dit voor dierenwelzijn dacht ik? Een écht vrije uitloop-ei (dus een kip die in het gras/bos loopt) kost toch ook veel minder voer? Ohja, maar dan moet de grond wel goed zijn natuurlijk (niet kapot gemaakt door kunstmest en bestrijdingsmiddel) anders heeft de kip niets te eten. Shit. We hebben er een zooitje van gemaakt.
Voortbestaan van het kooiei had voor differentiatie gezorgd, toch? Dat mocht niet.
Ik hoorde onlangs dat in China een kooiei aanzienlijk duurder is dan een vrije uitloopei. Gek hè?