Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat de monitoring op varkenspest in Nederland 'uit voorzorg' is aangescherpt.

Het gaat er om dat doodgevonden wilde zwijnen vanaf nu niet alleen getest worden op klassieke varkenspest, wat al het geval was, maar ook op Afrikaanse varkenspest. Bovendien wordt ook de varkenshouderij bij verdenking van varkenspest uitgebreid met een extra screening op de Afrikaanse variant.

Russische importstop
In februari van dit jaar sloot Rusland de grenzen voor de import van varkensvlees uit de EU omdat het land bang was voor de insleep van de ziekte nadat er in Polen en Litouwen wilde zwijnen met de Afrikaanse varkenspest waren aangetroffen. Naar alle waarschijnlijkheid was dat virus afkomstig uit Rusland zelf, waar de Afrikaanse varkenspest al jaren voorkomt.

Vandaag: Rusland sluit grens met Wit-Rusland
Ook deze zomer zijn er verschillende gevallen geconstateerd in Polen en de Baltische staten, schrijft Dijksma. Rusland is nog steeds extra waakzaam en sloot vandaag de grens voor varkensvlees uit Wit-Rusland, nadat de voedselwaakhond Rosselkhoznadzor in een partij worst het Afrikaanse varkenspestvirus had aangetroffen, aldus ITAR-Tass. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan 'fataal zijn voor de varkenshouderij en wilde zwijnen aangezien het zich snel verspreidt.

Risico op insleep naar Nederland niet hoog
Volgens Dijksma is het risico van insleep naar Nederland niet hoog. 'Naast de extra monitoring geldt een dubbele reiniging en ontsmetting van vrachtwagens uit de besmette regio's', schrijft Boerderij. Eerder namen verder naar het oosten gelegen EU-landen al uitgebreide maatregelen tegen insleep.

Fotocredits: Robert Pernett
Dit artikel afdrukken