Zo karakteriseert het FD het beleid van de volleerde PvdA politica Sharon Dijksma op het landbouwdossier. Ze was een noodkeuze van haar partij op het departement van EZ, niet bekend met landbouw terwijl het een werkveld vol voetangels en klemmen betreft. Ze kwijt zich behendig van haar taken, vindt journalist Laurens Berentsen.

Afgelopen week haalde ze voor de de Nederlandse vissers in Brussel de pulsvisserij binnen, terwijl Frankrijk daartegen was. Ze wist het uiterst gecompliceerde mestdossier behendig door de Kamer te krijgen met steun van LTO en verloor die pas weer toe het besluit al genomen was nadat gebleken was dat de kippen- en varkensboeren niet goed hadden opgelet. De VVD krijgt steeds meer het nakijken, schrijft de krant. De partij protesteert tegen het beleid, maar lijkt niet door te hebben dat Dijksma nooit met voorstellen komt die niet kunnen rekenen op steun van de Kamer.

Er is een kleine maar. Nederland staat er in de EU niet best op. De landbouw in ons land is nadrukkelijk gericht op zijn eigen belang en niet op dat van Europa als geheel. Europees lijkt ze die recente traditie voort te zetten.
Dit artikel afdrukken