Volgens de samenstellers van de Trouw Top 100 van duurzame Nederlanders zijn 3 prominente vrouwen die boegbeelden zouden moeten zijn voor de 'verduurzaming' van het voedselsysteem flink gedaald.

Het gaat om:
- staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op het gebied van landbouw (zij daalde dertig treden en staat nu op 57)
- Louise Fresco, de nieuwe bestuursvoorzitter van de WUR (zij daalde 35 plaatsen en staat nu op 99)
- Sylvia Borren, directeur van Greenpeace (zij daalde 24 plaatsen en staat nu op 78)

Borren zweeg
Borren zou - volgens de krant - dalen vanwege het woonwerkverkeer per vliegtuig van Pascal Husting, de directeur van Greenpeace Internationaal. Afgelopen jaar bleek dat hij geregeld per vliegtuig heen en weer pendelt tussen zijn woonplaats Luxemburg en Amsterdam. Dat zorgde voor een leegloop van donateurs. Borren sprak zich er niet over uit.

Fresco: geen verklaring
Fresco hield onlangs haar maiden speech als bestuursvoorzitter van de WUR, nog steeds dé landbouwuniversiteit van de wereld. Ze zet in op duurzame voedselproductie en bepleitte een Nieuwe Verlichting. Dat deed ze omdat het maatschappelijk gesprek over wat duurzaam is, vastloopt in emotionele en ongeïnformeerde loopgravenoorlogen. Het werd kennelijk niet geapprecieerd door de beoordelingscommissie, die echter geen nadere toelichting geeft over de plaatsing van Fresco in de bezemwagen van de Nederlandse duurzaamheidsvoorlieden.

Dijksma: zoutwinning
De staatssecretaris presenteerde onlangs in New York trots het ontwerp van het uit de Wageningse traditie stammende Climate Smart Plan om de wereld duurzaam te voeden. De minister van buitenlandse zaken, John Kerry, nam het over. Een groot succes, zo straalde de Nederlandse overheid uit.

Trouw suggereert dat de Dijksma haar daling dankt aan het feit dat ze net teveel heeft moeten luisteren naar economische belangen. Ze draagt natuurbeleid een warm hart toe, maar zou met de goedkeuring voor zoutwinning onder de Waddenzee haar net wat minder duurzame deukje hebben opgelopen.

Fotocredits: Trouw
Dit artikel afdrukken