Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma toen Indonesië gisteren zijn grenzen weer openstelde voor Nederlandse uien. Het land had zijn grenzen gesloten omdat het vreesde dat Nederlandse uien besmettelijke ziektes mee zouden kunnen brengen.

Trouw schrijft: Indonesië heeft nu het voedselveiligheidssysteem van Nederland erkend en dus mogen boeren hun uien weer naar het oosten sturen. Ook was het de afgelopen tijd onmogelijk om uien in Jakarta te lossen, terwijl alle faciliteiten daar wel aanwezig waren. Die problemen zijn nu eveneens opgelost, aldus Dijksma.

Er is de laatste tijd veel te doen over het Nederlandse voedselveiligheidssysteem. Volgens Christianne Bruschke, de hoogste ambtenaar voor veterinaire veiligheidsaangelegenheden in Nederland, begrijpen ook de Russen ons systeem van voedselveiligheid niet. Rusland vertrouwt onze zuivel niet. Al evenmin vertrouwt het onze aardappelen.

Het Nederlandse systeem beoogt toezicht op zelfcontrole. Deze week kwam de Algemene Rekenkamer met een negatief rapport over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit omdat ons land dit systeem niet goed heeft weten te implementeren. Daarvan is o.m. de salmonella-affaire van Foppen een triest gevolg.
Dit artikel afdrukken