Cacao-schaarste
De cacao-schaarste is enerzijds het gevolg van minder productie door teruglopende oogsten, plantenziekten, klimaattegenvallers en boeren die er de brui aan geven. Aan de andere kant groeit de vraag. Vooral nu de rijker wordende middenklassen in China en India ook chocola hebben ontdekt. De grote chocoladespelers zoals Callebaut en Mars maken zich zorgen. Zij zien de prijzen sterk stijgen. Sinds 2012 stegen die met 60%, schrijft Wonkblog van de Washington Post. Bovendien slinken de gebruikelijke buffervoorraden, omdat we sinds dat jaar met z'n alleen meer chocola eten dan er geproduceerd wordt.
'Horten en stoten'
Aalt Dijkhuizen, ex-WUR-voorzitter en nu voorman van de topsector Agri & Food, trekt de 'exploderende' vraag naar chocola vanuit de zich ontwikkelende middenklassen door naar andere producten. "Koffie is er ook een waarvan je de productie niet zo kunt verhogen en waar een massale toename ineens een andere verhouding kan geven. Maar denk ook aan zuivelproducten en aan vlees. Met name van de dierlijke eiwitten neemt de consumptie wereldwijd extra toe. Dat betekent dat er toch een zuigkracht op gaat komen. Dus zonder nou veel angst te 'strooien' kan dat op sommige producten eventjes flink uit de hand lopen", zegt hij op BNR.
Dijkhuizen stelt dat de productie van voedsel de komende jaren moet verdubbelen wil de groeiende wereldbevolking genoeg te eten hebben. "Dat onderschatten we met elkaar, wat dat betekent. Dat gaat natuurlijk met horten en stoten: sommige producten eerder, sommige later. Laten we wel zijn: de wereld wordt klein en de kopers komen dichtbij." Dijkhuizen probeert zijn zorg te benadrukken: wat we nu nog als 'dagelijkse levensbehoeften' beschouwen, wordt, volgens hem, straks weer luxe.
Fotocredits: Px4u by Team Cu29
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bedankt Norbert, dat is wel wat meer dan de 5 regeltjes waar ik om vroeg. Voor je informatie: ook thee en koffie werden in de koloniale tijd onder schaduwbomen geteeld, zonder die schaduw is de opbrengst hoger, maar moet je meer bemesten en ligt er roofbouw op de loer als je dat niet doet. Omdat ik jarenlang in buurland Peru gewerkt heb (nooit daar cacao gezien, wel die plantain, yuca, koffie, vainille en thee, en in het afgelegen dorpje waar ik zat wist niemand zelfs wat een vakbond ofcooperatie was, laat staan dat er enige invloed van uitging, maar in de kustgebieden was dat beter) , dus ik had ze misschien niet in een adem moeten noemen, dank voor de algemene schets nogmaals, en sukses met je werk. De trend weg van die cacao vanwege lage prijzen zal binnenkort wel omdraaien, het leuke van die cacao is dat het een boom is die wel tegen beetje verwaarlozing kan (gunstig voor de kleine boer), dus je hoeft niet steeds weer opnieuw in te planten en 5 jaar te wachten als de prijzen aantrekken. Nu nog wat meer Toni's en Cadbury's, en Peter de Vriezen op TV!
#10 Dat is wel heel kort door de bocht geredeneerd. Bovendien ging het over kinderarbeid. Ik ga op zulke reacties niet nader in.
Afrika is groot. "Een kennis van mij is 200 dagen per jaar in Afrika als adviseur biologische landbouw. Hij heeft zijn hart op de goede plaats." Zijn hart zal hij wel op de goede plaats hebben, maar met zijn verstand is iets ernstigs mis. Het is haast een schandaal te noemen om Afrikanen te indoctrineren met die organic mythe. De kennis mag zich diep schamen. Niemand kan toveren, vertel ze het echte verhaal, waar haal je de benodigde voedingsstoffen vandaan. Van sprookjes kan niemand eten.
@Dirk #8 Speciaal voor jou een lang antwoord:
(En ik heb het artikel in het AD niet gelezen. Je mag zelf bepalen wat de verschillen zijn.)
Ja, in Ecuador gaat het heel anders dan in West Afrika. Inderdaad zijn er sedert pakweg 193x enorme bananenplantages, maar ook goede arbeidsomstandigheden. Werkgevers zijn verplicht warme lunch te verstrekken èn medische voorzieningen - een arts - op het terrein te hebben. Met name buitenlandse bedrijven worden door de regeringsinstanties heel goed in de gaten gehouden (al is het alleen maar omdat die wel wat meer mogen investeren). Er is een minimum loon, ik meen dat het in 2013 350 USD was, maar is dit jaar verhoogd.
In de sector cacao kom je enkele grote bedrijven tegen, gewone, middelgrote boerenbedrijven en ook coöperaties van kleinere boeren. Je hebt de massaproductie (CCN-51 voornamelijk, mindere kwaliteit, hogere productie) en de verfijnde arriba/nacional.
Ecuador is geen derde wereld. Het is wel een andere wereld met andere regels en systemen en wijzen van belasting inning. En andere prijzen. Wij schrikken van een inkomen van 350 USD, maar in dat land kan je er als lokale bewoner redelijk van rondkomen. Mits je lokale producten gebruikt. En waarom zou je dat niet? (En heel vaak wordt ruim boven dat minimum betaald.)
En er zijn natuurlijk de hele kleine boeren. Die telen van alles door elkaar - dat is overigens ook een voorwaarde, cacao heeft eigenlijk schaduw nodig. Dus hebben ze wat plantain (bakbanaan), mango's, yucca (cassave) en ook koffie en cacao. En veel meer. Als ze niet bij een coöperatie zijn aangesloten gelden de straatprijzen van de opkopers.
Voor topkwaliteit cacaobonen wordt eind 2013 220 USD/quintal (45kg) betaald. De gangbare handelsprijs is 80 USD, de kleine boer die nergens bij is aangesloten zou dat moeten krijgen, maar de opkoper betaalt vaak minder. (Dit sluit aan bij het bananenverhaal van de Keuringsdienst van Waarden - hoewel arbeiders in Ecuador heus wel vakbonden hebben, in tegenstelling tot wat in die uitzending werd gezegd. Maar de kleine, individuele boeren niet.)
Kijk, zolang wij denken dat een reep van Vivani in de biologische winkel voor pakweg 2 euro een normale prijs is, is er iets mis. En Tony C (180 gr voor 2,63 euro) is dus ook mis. Klopt niet.
En dat ligt ten grondslag aan het hele paniekverhaal. De niet-eerlijke prijs in Afrika.
In Afrika investeert Cargill in Utz, maakt er de goede sier mee: "Kijk eens, we scholen de arme boeren en de productie gaat omhoog" en dat soort haleluja-berichten. Maar wie wordt er beter van? Vraag het ook eens de boeren in de Mid West van de VS: daar is sprake van moderne maïsslavernij aan de hand van Cargill, AMD en meer. (Monsanto voorziet vervolgens in de gewassen en bestrijdingsmiddelen voor hogere productie.) In Afrika is door het telen van cacao in de open lucht (dus niet in schaduw) een hogere productie, maar de bodem raakt ook sneller uitgeput.
Cacao levert relatief weinig op ten opzichte van de hoeveelheid werk. De boeren in Afrika switchen vanwege de lage cacaoprijs naar palmolie, rubber e.d. Colombia ging over naar koffie (en coca) en in Venezuela, ach, dat land is door Chavez en Maduro kapot gemaakt en drijft nog op de olie. Er zijn daar, ondanks alles, nog bevlogen boeren die cacao telen. Venezuela is ook gekend om haar bijzondere kwaliteit cacao, dus die boeren raken hun oogst wel kwijt tegen een mooie prijs.
Een kennis van mij is 200 dagen per jaar in Afrika als adviseur biologische landbouw. Hij heeft zijn hart op de goede plaats. Over kindslaven zei hij eens: Wat willen we hier? Veel vrouwen in Afrika zijn verlaten door hun man (of verloren) hebben veel kinderen. Die kunnen ze niet verzorgen. De keus is: worden het zwervende straatkinderen of gaan ze bij "een oom" op de plantage werken. En die oom, die stuurt zijn eigen kinderen naar school.
Ik sprak onlangs de man die er voor heeft gezorgd dat in Ivoorkust de documentaire werd opgenomen van die boeren die nooit chocolade hadden gezien. Ik zei dat ik het niet geloofde. In Ghana en Ivoorkust wordt voor de eigen markt chocolade gemaakt. Hij zweerde dat het waar was; in die landen blijft chocolade binnen de steden, maar niet in het boerenland (dat is ook reëel, gezien de temperaturen). Maar het belangrijke is: in Ivoorkust worden coöperaties opgezet die nu zelf met hun cacaobonen - en bij voorkeur lokaal geproduceerde chocolade - de markt op gaan.
Kijk, dat levert hen veel meer inkomsten op. Zo moet het.
Zoals gezegd, zolang wij in het westen denken dat we in de supermarkt normale prijzen betalen.... Een goede chocoladereep met een werkelijk eerlijke prijs begint bij 4 euro.
Ach, ik kan nog zo veel meer vertellen. Maar het is voorlopig wel genoeg. Over chocola en cacao.
Nou, dit nog: Tony C wordt van meet af aan geproduceerd door Barry Callebaut, wellicht dé exponent van de chocolade-industrie waar Tony zich in haar marketing tegen af zet. Inmiddels is het roer om bij Tony en lijken ze nu waar te willen gaan maken wat er altijd is beweerd. In Ghana, een van de Afrikaanse landen waar het nog een beetje redelijk is geregeld. Dat dan weer wel.
je maakt me wel nieuwsgierig Norbert, gaat het in Ecuador dan heel anders dan in west Afrika? zijn daar inmiddels wel een aantal grote plantages misschien, zoals die enorme amerikaanse bananenplantages, met zulke goede
voorzieningen voor de werknemers?Ik was vroeger ooit eens in Suriname waar aan de surinamerivier een oude verwaarloosde cacaoplantage lag, Peperpot, als de chinezen daar lucht van krijgen, zouden ze die best eens nieuw leven in kunnen blazen, want in
Ghana en Ivoorkust is weinig expansie te verwachten (klopt dat verhaal in het AD wel? ook niet natuurlijk, neem ik aan, en dat van Dijkhuizen?) ik ben best wel benieuwd in enkele regeltjes te horen in hoeverre de situatie in Ecuador fundamenteel verschilt van die in het AD beschreven, van mensen uit het veld moet je het hebben tenslotte. Behalve door de krant, is de nlse tv-kijker onlangs ook door misdaadverslaggever Peter de Vries met beelden en een verslag ingelicht over de kindslavernij in de Afrikaanse cacaoboomgaardjes. Graag dus een andere kijk hierop! Of op die verschillen! Wel graag het bij de cacao houden, of bio wel of niet de wereld kan voeden is een ander verhaal, voor andere keer.