De internationale en nationale pers meldt al een tijdje dat chocolade binnen afzienbare termijn onbetaalbaar wordt. In reactie op het chocoladebericht dat vandaag het AD haalt, gaat Aalt Dijkhuizen nog een stap verder. We moeten ons ook afvragen of we ons straks nog wel vlees, zuivel en zelfs koffie kunnen veroorloven, zegt Dijkhuizen op BNR.

Cacao-schaarste
De cacao-schaarste is enerzijds het gevolg van minder productie door teruglopende oogsten, plantenziekten, klimaattegenvallers en boeren die er de brui aan geven. Aan de andere kant groeit de vraag. Vooral nu de rijker wordende middenklassen in China en India ook chocola hebben ontdekt. De grote chocoladespelers zoals Callebaut en Mars maken zich zorgen. Zij zien de prijzen sterk stijgen. Sinds 2012 stegen die met 60%, schrijft Wonkblog van de Washington Post. Bovendien slinken de gebruikelijke buffervoorraden, omdat we sinds dat jaar met z'n alleen meer chocola eten dan er geproduceerd wordt.

'Horten en stoten'
Aalt Dijkhuizen, ex-WUR-voorzitter en nu voorman van de topsector Agri & Food, trekt de 'exploderende' vraag naar chocola vanuit de zich ontwikkelende middenklassen door naar andere producten. "Koffie is er ook een waarvan je de productie niet zo kunt verhogen en waar een massale toename ineens een andere verhouding kan geven. Maar denk ook aan zuivelproducten en aan vlees. Met name van de dierlijke eiwitten neemt de consumptie wereldwijd extra toe. Dat betekent dat er toch een zuigkracht op gaat komen. Dus zonder nou veel angst te 'strooien' kan dat op sommige producten eventjes flink uit de hand lopen", zegt hij op BNR.

Dijkhuizen stelt dat de productie van voedsel de komende jaren moet verdubbelen wil de groeiende wereldbevolking genoeg te eten hebben. "Dat onderschatten we met elkaar, wat dat betekent. Dat gaat natuurlijk met horten en stoten: sommige producten eerder, sommige later. Laten we wel zijn: de wereld wordt klein en de kopers komen dichtbij." Dijkhuizen probeert zijn zorg te benadrukken: wat we nu nog als 'dagelijkse levensbehoeften' beschouwen, wordt, volgens hem, straks weer luxe.

Fotocredits: Px4u by Team Cu29
Dit artikel afdrukken