De Nederlandse agrarische sector is sterk exportgericht. Ze staat met het ene been in de binnenlandse markt en met het andere in het buitenland. Dat zorgt voor dilemma’s. De opvattingen van burgers in Nederland verschillen van die in China of in Oost Europa. De groeiende vraag naar voedsel zet de wereld aan tot verhoging van de productiviteit. Bij de Nederlandse burger groeit echter de weerstand bestaat tegen “productiviteitsdrang”.

Nieuwe technieken bieden kansen om te vertellen hoe zorgvuldig een plant wordt bemest, hoe de melkveehouder weet dat een koe iets meer eiwit nodig heeft en hoe de teler zijn tomaten gericht laat beschermen door sluipwespen.

De toegenomen investeringen van onder andere venture capital-bedrijven in technische agri ondernemingen de afgelopen jaren zijn dan ook geen toeval
Venture capital ziet kansen in agriDe groeiende vraag naar voedsel stelt de landbouw voor een uitdaging die kansen biedt voor vakbekwame agrariërs en bedrijven die diensten of producten leveren die de productiviteit of efficiëntie verbeteren. Producenten van landbouwmachines, dier- en plantgenetica, (kern)voeders, stalinrichters en kassenbouwers zijn traditioneel sterk op dit gebied en internationaal vaak goed gepositioneerd.

Ruwe becijferingen geven aan dat toename van de productiviteit met twee procent, mondiaal voor 15 tot 20 miljard euro aan extra opbrengsten zorgt. Door precisie-technologie kunnen bovendien de kosten van inputs met 5 tot 10 miljard euro worden verlaagd. De toegenomen investeringen van onder andere venture capital-bedrijven in technische agri ondernemingen de afgelopen jaren zijn dan ook geen toeval.

Bij innovaties zijn steeds vaker bedrijven betrokken die traditioneel niet in de landbouw actief waren. Samenwerking tussen hightech- of IT bedrijven en landbouwkundige bedrijven levert interessante combinaties op. Specialistische kennis van sensoring, robotica, IT, app’s en datamanagement leveren een schat aan toepassingsmogelijkheden op die in de landbouw voor interessante ‘cross-overs’ zorgen. Recent nam voeding- en grondstoffen bedrijf Cargill softwareontwikkelaar Format International over. De Laval, producent van melksystemen, nam leverancier van managementinformatie Uniform Agri over. Toch staan data-analyse en integrale management ondersteuning nog steeds in de kinderschoenen. Nog onbeslist is de vraag wie eigenaar is van welke data en wie bereid is data - bijvoorbeeld ‘open sourced’ - te delen om daar waardevolle toepassingen van te maken. Individuele bedrijven en ketens kunnen er in ieder geval allemaal op hun manier hun voordeel mee doen.

Nog onbeslist is de vraag wie eigenaar is van welke data en wie bereid is data - bijvoorbeeld ‘open sourced’ - te delen om daar waardevolle toepassingen van te maken. Individuele bedrijven en ketens kunnen er in ieder geval allemaal op hun manier hun voordeel mee doen
Een sterk verhaal
De mogelijkheden van nieuwe technologie beperken zich niet tot het domein van productiviteit en ketenoptimalisatie. Ook op het gebied van kwaliteit, de oorsprong van producten en informatie over productieprocessen biedt het talloze mogelijkheden om het vertrouwen in het eindproduct te versterken. Daarmee biedt het ook kansen voor een sterk verhaal. Bij de teelt van groenten en fruit gaan we van volvelds spuiten en bemesten naar aandacht voor weerbaarheid en individuele planten en dus veel minder gebruik van bestrijdingsmiddelen. In de veehouderij gaan we van groepsbehandelingen naar preventie en zorg voor het individuele dier. Dat gebeurt niet langer alleen door mensenogen en mensenhanden maar wordt ondersteund door veel zorgvuldigere precisietechniek. Dat zorgt voor de juiste behandeling en de juiste dosering op het juiste moment. Geen druppel te veel en 100 procent gegarandeerd. Transparant, zorgvuldig en professioneel. Daar wil ook de kritische consument de producten van eten, na al die negatieve verhalen waar de kranten bol van staan.

Digitale landbouw is een ijzersterk verhaal na het tijdperk van verspilling en wantrouwen.

Fotocredits: Digitaal met modder aan de voeten, Dean Hochman
Dit artikel afdrukken