Er zijn nog tienduizenden producten te gaan. De techniek kost naast geld dat moet worden terugverdiend uit een meerprijs ook de nodige energie. Dat laatste omdat straks dagelijks miljarden klanten wereldwijd van alles over hun worteltjes en eieren zullen willen checken via een appje. Omdat nodeloos energieverbruik per definitie onduurzaam is, mag de vraag gesteld worden welk doel de traceerbaarheid van een wortel heeft voor iedere consument.
Tot voor kocht je domweg een wortel en stelde je je niet de vraag waar die vandaan kwam en hoe vaak die een buitje regen heeft gehad, laat staan of de wortel met grond- of leidingwater is beregend. Nu.nl meldt op gezag van Amerikaanse onderzoekers dat al die transparantie niets oplevert. Bedrijven die er hard aan werken, wilden niet meewerken aan hun inventarisatie. Dat is wel een beetje vreemd.
Vraag daarom: word jij gelukkiger van een app die je laat weten waar je wortel vandaan komt en wat die oranje staak in zijn leven allemaal heeft meegemaakt, of is 'gewoon een wortel' ook goed?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Astrid,
Ik vind zo'n hele uitleg overbodig hoor, want op zich maakt het me niet uit waar iemand zijn of haar geld aan uitgeeft. Het ging me om: zoals ik ZOOOOOOOOOOOOOO vaak zeg.
Hierdoor had ik namelijk een totaal ander beeld van jouw eetgewoonten gekregen.
Om terug te komen op de topic: Ik vind het wel belangrijk dat ik voor bepaalde producten weet wat het land (of gebied) van herkomst is. Of wat Jumbo ziet als Nieuwe Standaard Kip en AH als De Nieuwe AH Kip. Het gaat hierbij om sommige dingen willen weten en over bepaalde producten.
Als ik jouw visie op 'met de portemonee boodshcappen doen' zou inpassen zou ik niet eens zoveel groente en fruit eten Sytske. Dat is niet wat ik bedoel. Ik koop waar ik trek in heb, maar let wel op de prijzen, maar bespaar niet op de hoeveelheid groente en fruit. Ik koop bijv elke week 5-6 trossen bananen, kiwi's tussen de 14 en 18( ikweeg ze niet maar tel ze), minstens 14 peren enz enz. Ik kijk bij dat soort niet naar de prijs, want deze soorten fruit, samen met nog wat andere soorten zijn vaak niet duur. Wel kijk ik naar de prijs van een ananas, frambozen, aardbeien, zelfs in de zomer enz, waarvan de prijzen tot zelfs 3 euro per verkochte hoeveelheid kan komen, dat vind ik te gortig. Vroeger kocht ik bijv ook geen bak aarbeien van meer dan 6 gulden. Ik kijk verder niet waar het vandaan komt, maar wel of iets geen idioot hoge prijs heeft. Bloemkool zal ik bivj ook niet kopen als die meer dan 1,50-2,-- kost afhankelijk van de maat.
Zo kijk ik vooral naar vlees wat het kost, andere zaken zoals kleding het liefst zo goedkoop mogelijk, omdat goedkoop vaak net zo lang meegaat als iets wat 3x zo duur is, en die maaltijdboxen? Die heb ik niet elke week, die sla ik weleens een week over, niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege dat de keus in het menu niks is. Maar ik heb ze om zo af en toe iets te eten wat ik zelf niet zomaar zou verzinnen en wat vaker vegetarisch te eten wat ik ook niet zelf zou verzinnen. Als ik een week oversla haal ik meestal uit mijn hoofd 1 van die menu's op om dan wel zelf te maken.
Dat is wat ik bedoel met 'ik bespaar niet op eten, maar kijk wel naar prijzen'. In een andere draad zei ik het al een keer, grof gerekend geef ik per maand voor 2 personen tussen de 700 en 800 euro uit aan eten en ik denk dat dat best veel is, het is meer dan 1/3 wat we netto op de bankrekeing gestort krijgen van mijn man zijn baas en dan moet de rest er ook nog af.
Materialistisch zijn we niet, wij hebben niet de duurste en nieuwste apparaten, dingen die niet nodig zijn kopen we niet, dus aan eten kunnen we wat meer uitgeven, maar we kunnen niet elke dag ossehaas eten en zeker niet alleen maar biologisch, een beetje lukt, meer niet. Maar ook dan kijk ik niet waar het biologische spul vandaan komt.
Astrid,
Als je met je portemonnee boodschappen zou doen dan zou je niet eens kijken naar die maaltijdboxen.
Sytske, mijn menu van vandaag:
ontbijt: Smoothie van bosvruchten, spinazie, 2 bananen en water en erbij 1 gekookt ei en een plak kaas(is maar een klein beetje dierlijke producten)
Lunch: sla met rauwkost, komkommer, tomaat en zelfgebrandde noten(geen enkel dierlijk product)
Avond: Schelvis met linzen en voornamelijk groente(dit is een HelloFresh maaltijd), toe een peer, druiven, 2 pomeloparten, frambozen.
Dit is 1 dag, hoeveel dierlijke eiwitten en hoeveel groente/fruit zie jij? En zo gaat het dagelijks, MEER groente en fruit dan dierlijke eiwitten in wat voor vorm dan ook. Dus wat is er dan zo verwarrend? Wij eiten nauwelijks vlees, nooit meer dan 125 gram, tenzij HF er teveel bij gedaan heeft. Vaak compenseer ik dan 1 van de andere dagen met helemaal geen dierlijke eiwitten bij de avondmaaltijd, vandeweek nog bloemkool met een quornsteak gehad.
Morgenochtend eet ik tomaten, peer, kiwi, bananen en 1 ei. 's Middags muesli en 's avonds dan wat vlees wat uitkomt op 100 gram per persoon(rendang) met bonen en ikzelf een kleine schep rijst en weer veel fruit toe.
En zo gaat het dagelijks. Wat is er zo verwarrend? Die maaltijdboxen overigens zijn erg duur, die sla ik dus ook af en toe een weekje over. Maar!.........dat is eten, daar bezuinig is niet op, alleen kijk ik wel, vornamelijk bij vlees, wat de prijzen zijn. Ook met fruit kijk ik echt wat de prijzen zijn, de frambozen waren vandaag 89ct een bakje van 125 gram, ik koop die niet als ze meer dan €1,50 gaan kosten. enz.....
#8 Astrid,
Jouw berichten spreken elkaar soms zo tegen dat ik er echt geen flauw idee over heb waar jij wel of niet naar kijkt. Onlangs had je het over af en toe zo'n maaltijdbox, waarvoor je portemonnee toch behoorlijk gevuld moet zijn, had je het over dagelijks xxx gram vlees en nu stel je dat jullie voornamelijk groente en fruit eten. Of wissel je per seizoen?