Het team van Nimesha Ranasinghe claimt dat hun nieuwe technologie het mogelijk maakt de smaakervaring van een glas Cola - of ieder ander drankje - digitaal te delen. Het principe is simpel; je neemt een drankje, meet kleurfrequentie en pH-waarde, en stuurt deze elektronisch naar een innovatieve drinkbeker, gevuld met water.

Zintuigen bedotten
De ingebouwde LED-verlichting kleurt het water overeenkomstig de ontvangen informatie. Electrodes op de rand van het glas simuleren een zoete, zure of zoute ervaring op de smaakpapillen. Proefpersonen merkten geen significant verschil in smaakbeleving bij het zien en proeven van de echte en de digitale nep-limonade. Sinds de presentatie van de 'geteleporteerde' limonade, dit voorjaar, gingen de Singaporese wetenschappers nog een stap verder. Ze ontwikkelden een virtueel cocktailglas, de Vocktail. Dat bedot je zintuigen zodat je denkt dat het water in het glas werkelijk een ander drankje is.

De Vocktail is een 3-D geprint 'glas', dat 3 geurcapsules en 3 micro-verstuivers bevat. Die laten geurmoleculen los zodat de drinker ook de geurervaring meekrijgt van het gewenste drankje. De rand van het glas stuurt de overeenkomstige elektrische pulsjes bij contact met de tong. In de bodem zit de LED-verlichting, die je kunt aanpassen naar je wensen. Bijvoorbeeld donkerrood, als je bijvoorbeeld rode wijn of misschien wel een Château Margaux wilt drinken.

"We kunnen er gemakkelijk nieuwe geuren instoppen, zoals je ook cartridges in een printer stopt. We werken niet alleen aan meer geuren maar ook aan een stil mechanisme voor het verstuiven", zegt Ranasinghe op Mashable. In de toekomst wil hij ook werken aan factoren als temperatuur en bubbels, om de smaakervaring te optimaliseren. De Vocktail heeft zijn eigen app, zodat gebruikers het drankje helemaal naar hun eigen wensen kunnen aanpassen. De perfecte martini, zonder dat je dronken van wordt.

Helaas is de Vocktail nog niet op de markt, en hebben de wetenschappers ook meer serieuze toepassingen op het oog voor hun virtuele smaakoverdracht.

"Met virtuele smaaksimulatie kan gezond eten dat je niet lekker vindt smaken als je lievelingseten"
'Gezond - maar vies - eten toch lekker laten smaken'
"We kunnen smaken aanpassen volgens individuele voorkeuren, smaken op afstand delen of nieuwe smaken digitaal uitvinden", aldus Ranasinghe. "Dit geeft gebruikers ook de mogelijkheid om experimenteel nieuwe smaken te creëren. Stel je voor dat je eten of drinken kunt proeven op het internet of in een virtuele realiteit of gezonder voedsel kunt eten - ook al houdt je niet van de smaak - omdat je het ervaart als je favoriete eten." Zo zou dit hippe smaaksimulatie-onderzoek uiteindelijk ook kunnen bijdragen aan de twee grote uitdagingen waar de voedingsindustrie voor staat: overvoeding en ondervoeding, schrijft FoodNavigator.

De vinding in een paar woorden samengevat: genieten van water met de smaak van foute drank is oneindig gezonder dan al die alcohol en suiker.

De Vocktail in actie:

Dit artikel afdrukken