Varkenshouder Jeroen van Sleuwen, wiens stal op 13 mei jl. bezet werd door de actievoerders van Meat the Victims, kan weer dieren aan- of afvoeren, maakt de Nederlandse Voedsel- en Warendienst zojuist bekend.

"De afgelopen 3 weken hebben specialisten van de NVWA, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de eigen dierenarts het bedrijf meerdere malen bezocht om de gezondheidstoestand van de varkens te monitoren. Tijdens deze bezoeken hebben de dierenartsen geen verschijnselen van aangifteplichtige of bestrijdingsplichtige dierziekten waargenomen. Er is gekeken naar verschijnselen van Afrikaanse varkenspest, klassieke varkenspest, mond- en klauwzeer, de ziekte van Aujeszky en Swine Vesiculair Disease (blaasjesziekte). Tijdens het laatste bezoek aan het bedrijf is er ook bloed afgenomen bij 60 dieren om na te gaan of er antistoffen gevonden konden worden tegen deze ziekten," aldus de NVWA.

Op 13 mei bezetten zo'n 200 activisten de stal in Boxtel. Omdat daarbij mogelijk niet de juiste hygiënemaatregelen zijn getroffen, zou er sprake kunnen zijn van een gezondheidsrisico voor de dieren. De dierziektemonitoring is nu beëindigd en de gebruikelijke bedrijfsvoering is weer van toepassing.

Bij de actie werden uiteindelijk tientallen actievoerders gearresteerd. Op 15 augustus komen de eerste 9 (Nederlandse) arrestanten voor de rechter, op 27 augustus volgen 55 buitenlandse verdachten. Ze zijn aangeklaagd voor van lokaalvredebreuk en 'braak in vereniging', schrijft Omroep Brabant. De bezetting krijgt nog een juridisch staartje: dierenrechtenorganisatie House of Animals gaat op basis van de op 13 mei gemaakte beelden aangifte doen tegen Jeroen van Sleuwen, omdat hij de wet zou overtreden op het gebied van dierenwelzijn.
NVWA - Maatregelen varkenshouderij Boxtel beëindigd
Reageer
  • Deel
Druk af