De Vlaamse tv-kok Piet Huysentruyt bereidde dit weekend kreeft - levend en wel. "Als je een kreeft levend grillt, smaakt die pas écht lekker", aldus Huysentruyt, die vervolgens het woord bij de daad voegde, de kreeften levend van hun poten ontdeed en ze onverdoofd in tweeën sneed om ze daarna op de grill te leggen.
De Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia reageerde 'furieus': "Duizenden amateurkoks zullen dat voorbeeld overnemen, zonder te beseffen dat dit de gruwelijkste pijn is die je een kreeft kan aandoen", citeert De Standaard. Gaia gaat contact opnemen met de tv-makers om het ’schrijnend gebrek aan ethiek' en 'dit soort barbaarse televisie' aan de kaak te stellen. Of ze daarbij op enig begrip kunnen rekenen, is nog maar de vraag. Volgens een woordvoerder van de tv-zender VIER is er namelijk niets aan te hand. Er is weliswaar een protocol voor het omgaan met dieren op televisie, maar dat geldt alleen voor amusementsprogramma's. "Dit was geen amusementsprogramma. Hier leerde een sterrenchef aan hoe een bereiding best gebeurt en dan geldt die code niet: van een chef die een Michelinster in huis heeft, mag je verwachten dat hij professioneel te werk gaat, en dat zo ook toont."
Dit artikel afdrukken
De Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia reageerde 'furieus': "Duizenden amateurkoks zullen dat voorbeeld overnemen, zonder te beseffen dat dit de gruwelijkste pijn is die je een kreeft kan aandoen", citeert De Standaard. Gaia gaat contact opnemen met de tv-makers om het ’schrijnend gebrek aan ethiek' en 'dit soort barbaarse televisie' aan de kaak te stellen. Of ze daarbij op enig begrip kunnen rekenen, is nog maar de vraag. Volgens een woordvoerder van de tv-zender VIER is er namelijk niets aan te hand. Er is weliswaar een protocol voor het omgaan met dieren op televisie, maar dat geldt alleen voor amusementsprogramma's. "Dit was geen amusementsprogramma. Hier leerde een sterrenchef aan hoe een bereiding best gebeurt en dan geldt die code niet: van een chef die een Michelinster in huis heeft, mag je verwachten dat hij professioneel te werk gaat, en dat zo ook toont."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook