Volgens diverse aan universiteiten verbonden academici is er sprake van dierenmishandeling. Nieuwszender RTL bekeek 100 uur beeldmateriaal en constateerde de systemische mishandeling. De beelden laten ook NVWA dierenartsen zien die meedoen aan het slaan - opjagen eigenlijk - van de varkens om ze snel door te laten lopen.

In het filmpje zegt medewerker 'Johan' van Ongehoord dat er geslagen is in ruimtes waar cameratoezicht is. De beelden moeten dus bekend zijn bij het management.

Het management reageert geschrokken en gaf de volgende verklaring af: Westfort is geschrokken van de beelden. Hardhandig opdrijven en slaan van varkens kan niet en mag niet. Wij nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid. Wij hebben direct maatregelen genomen:

- Het bestaande permanente cameratoezicht geïntensiveerd. Een team met onder anderen twee eigen dierenartsen monitoren structureel de beelden
- Een onderzoek ingesteld en de regels op stal aangescherpt. Doel: voorkomen dat dit in de toekomst gebeurt
- Wij zijn direct gestopt met het gebruik van de rammelaar bij het lossen van de varkens

Laat er geen enkel misverstand over bestaan: wij doen alles wat nodig is om herhaling te voorkomen. Dit is in lijn met de reputatie van ons bedrijf dat gezien wordt als toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn.


Minister Schouten reageert geschrokken op het nieuws. Haar reactie is te horen op de website van RTL. Volgens haar zijn de geconstateerde misstanden het gevolg van de snelheid van de slachtlijn. Ze stelt een onderzoek in naar het verlagen van de snelheid. Op dit moment bestaan geen welzijnsnormen voor de snelheid waarmee varkens het uitlaad-, verdovings- en slachtproces worden ingejaagd. Daarom zou handhaving door de NVWA moeilijk zijn.
Dit artikel afdrukken